Nooit Meer Slapen

met o.a. Maarten van der Graaff, White Innocence en Massih

Nooit Meer Slapen

met o.a. Maarten van der Graaff, White Innocence en Massih

Maarten van der Graaff stormde het Nederlandse poëzielandschap binnen met zijn met de C. Buddingh-Prijs bekroonde debuut 'Vluchtautogedichten'. Hij is een van de optredende dichters op Poetry International, het jaarlijkse poëziefestival dat a.s. maandag van start gaat. Ester Naomi Perquin spreekt met Maarten van der Graaff. Verder aandacht voor 'White Innocence' van Gloria Wekker. En rapper Massih vertelt over zijn EP 'ERROR'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Maarten van der Graaff op Poetry International

vanaf 00:00:00

Maarten van der Graaff stormde het Nederlandse poëzielandschap binnen met zijn met de C. Buddingh-Prijs bekroonde debuut Vluchtautogedichten. Zijn tweede bundel Dood werk verscheen in 2015. In zijn gedichten toont hij zich sociaal geëngageerd en politiek bevlogen, maar ook verveeld, lamlendig, bewust van de zinloosheid om zich heen. Zelfverzekerd bevraagt hij de wereld. Van der Graaff is een van de optredende dichters op Poetry International, het jaarlijkse poëziefestival dat a.s. maandag van start gaat. Ester Naomi Perquin spreekt met Maarten van der Graaff.

Racisme in de samenleving: White Innocence

vanaf 00:41:44

We zijn maar een klein landje op het wereldtoneel, maar wel vol aardige mensen met de beste bedoelingen. We zijn progressief en vooruitstrevend op het gebied van mensenrechten, het internationaal strafhof zit bijvoorbeeld niet voor niks in Den Haag. Dit is het beeld dat Nederland van zichzelf heeft, betoogt hoogleraar Gender Studies Gloria Wekker in haar nieuwe boek White Innocence. Dit zelfbeeld botst paradoxaal op het nauwelijks verwerkte koloniale verleden van ons land en het (tot voor kort verhulde) racisme in de samenleving, aldus Wekker. Verslaggever Emmie Kollau spreekt de hoogleraar over haar eigen ervaringen, de gesloten box van ons ’nationale archief’, Typhoon en zijn auto en racistische grapjes.

Open Kaart: Massih

vanaf 00:57:51

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht spelen we Open Kaart met rapper en producer Massih van wie de EP ERROR afgelopen maandag is verschenen.

De nachtcorrespondent: Ulrich Seidl over de toekomst van Europa

vanaf 01:15:35

De Oostenrijkse regisseur Ulrich Seidl mocht vandaag in Amsterdams debatcentrum De Balie uit de doeken doen hoe hij de toekomst van Europa ziet. De briljante provocateur of naargeestige pessimist, bekend van films als Hundestage, Import/Export en de Paradies-trilogie, werd geïnterviewd door geestverwant Arnon Grunberg. Onze nachtcorrespondent Floortje Smit doet verslag.

advertentie