Nooit Meer Slapen

Met o.a. Hannah van Binsbergen, 'Europa What Else?' en Jasper van Luijk

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Hannah van Binsbergen, 'Europa What Else?' en Jasper van Luijk

Hannah van Binsbergen is de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2017. Ze debuteerde vorig jaar met haar bundel ‘Kwaad gesternte’, over wat zwarte magie en politiek radicalisme gemeen hebben. Verder bezoeken we de tentoonstelling ‘Europa. What Else?’ in het Nederlands Fotomuseum, en is choreograaf Jasper van Luijk te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hannah van Binsbergen wint de VSB Poëzieprijs 2017

vanaf 00:00:59

Hannah van Binsbergen is de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2017. Ze debuteerde vorig jaar met haar bundel ‘Kwaad gesternte’, over wat zwarte magie en politiek radicalisme gemeen hebben. Er wordt weliswaar heel wat afgevochten in 'Kwaad gesternte', maar het is een kleine, alledaagse strijd, geen Grote Strijd om universele principes: het goede, het ware en het schone hangen allang uitgeput in de touwen. Ester Naomi Perquin spreekt met Hannah van Binsbergen.

'Europa, what else?’ in het Nederlands Fotomuseum

vanaf 01:11:13

'Europa, what else?’ vraagt het Nederlands Fotomuseum retorisch, een beetje als in een bekende koffiereclame. Behalve de iconische foto’s van Europeanen van Henri Cartier Bresson zijn er twee heel verschillende series te zien van Nederlandse fotografen. Otto Snoek fotografeerde nationalistisch vertoon op feestdagen in heel Europa. Nico Bick bezocht alle parlementen van de EU-landen. Welk licht werpen beide fotografen op het ‘oude' continent dat zo weinig tevreden met zichzelf is de laatste jaren?

Open Kaart: choreograaf Jasper van Luijk

vanaf 01:25:39

Jasper van Luijk (1987) is choreograaf. Voor zijn voorstelling 'The Nonsense Society' laat hij zich inspireren door de Weense beweging 'Die Unsinngesellschaft' die in de vroege 19e eeuw rondom componist Franz Schubert ontstond. Deze rebellen uitten via hun kunst scherpe kritiek op de maatschappij van toen. Jasper grijpt dit aan om onze chaotische en onvoorspelbare tijdgeest onder de loep te nemen. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Jasper van Luijk persoonlijke vragen over leven en werk.