Nooit Meer Slapen

Met o.a. Dick Verdult, Soil In My Pocket en Pieter Jouke

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Dick Verdult, Soil In My Pocket en Pieter Jouke

Dick Verdult is beeldend kunstenaar, filmmaker en muzikant. Hij wordt gezien als de ‘laatste dadaïst’ en is op zijn 62e in Zuid-Amerika uitgegroeid tot een waar cultfenomeen. Deze week verschijnt er een documentaire over hem: 'Het is waar maar niet hier' van regisseur Luuk Bouwman. Verder aandacht voor 'Soil In My Pocket', een poëtische installatie in EYE over verlangens en dromen van migranten, en cabaretier Pieter Jouke is te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Het roerige leven van Dick Verdult in 'Het is waar maar niet hier'

vanaf 00:00:32

Dick Verdult is beeldend kunstenaar, filmmaker en muzikant. Als Philipskind reisde hij van jongs af aan met zijn ouders de wereld over en ook in zijn volwassen leven blijft hij nooit lang op dezelfde plek. Deze eeuwige ‘outsider’ wordt gezien als de ‘laatste dadaïst’ en is op zijn 62e in Zuid-Amerika uitgegroeid tot een waar cultfenomeen. Deze week verschijnt er een documentaire over hem: 'Het is waar maar niet hier' van regisseur Luuk Bouwman. De film volgt het roerige leven van Verdult en laat zien hoe zeer zijn jeugd van invloed is geweest op zijn kunst. Pieter van der Wielen spreekt met Dick Verdult.

Soil in my Pocket: migrantenverlangens uit vervlogen tijden

vanaf 01:12:21

Het begon met het fotograferen van de lege kamers van Senegalese mannen die hun vaderland hadden verlaten. Sindsdien heeft het thema 'migratie' fotograaf Judith Quax niet meer losgelaten. Voor het project Soil In My Pocket dook ze samen met kunstenaar Ellert Haitjema de archieven van filmmuseum EYE in, op zoek naar beelden die laten zien dat ook wij, Nederlanders, ooit gelukzoekers waren die per schip de grote oversteek waagden. Verslaggever Elianne Meijer sprak met Judith Quax over migratie, en over haar eigen verlangen naar nieuwe werelden.

Open Kaart: cabaretier Pieter Jouke

vanaf 01:26:34

Pieter Jouke (1973) stapte in 2000 voor het eerst op het podium als komiek. Toen nog voor 'erbij', maar vanaf 2004 richtte hij zich volledig op zijn comedycarrière. Samen met Edo Schoonbeek en Arjen Lubach richtte hij comedycollectief Buro Renkema op, bekend van vele grappige filmpjes op tv en internet. Nu staat hij met zijn vierde avondvullende voorstelling op de planken: 'Dingen Die Ik Dacht'. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Pieter Jouke persoonlijke vragen over leven en werk.

advertentie