Nooit Meer Slapen

Met o.a. Valentijn Dhaenens, afscheid van boeken en Maarten van Rossem

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Valentijn Dhaenens, afscheid van boeken en Maarten van Rossem

Valentijn Dhaenens is theater- en filmacteur. Met zijn theatergezelschap SKaGeN brak hij in 2014 door met 'DegrotemonD', een ode aan de retorica. Nu maakt Dhaenens 'Domestica', een voorstelling over echtelijke ruzies. Verder bespreken we het einde van de boekencollecties met conservator Paul van Capelleveen, en is historicus Maarten van Rossem te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Valentijn Dhaenens brengt met 'Domestica' een bloemlezing van echtelijke ruzies

vanaf 00:00:40

Valentijn Dhaenens is een Vlaams theater- en filmacteur. Hij is medeoprichter van theatergezelschap SKaGeN. Met deze groep brak hij in 2014 door met 'DegrotemonD', een ode aan de retorica. Daarna volgde de solovoorstelling 'DeKleineOorloG'. Recent viel hij op door zijn rol in 'Stranger in Paradise', een film op het snijvlak van documentaire en fictie waarin de machtsverhouding tussen Europeanen en vluchtelingen wordt onderzocht. Onder de vlag van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg maakt Dhaenens nu 'Domestica', een voorstelling over echtelijke ruzies. Pieter van der Wielen spreekt met Valentijn Dhaenens. (foto: Danny Willems)

Zelfhulp bij het weggooien van boeken

vanaf 01:09:27

Er zijn mensen die het niet over het hart kunnen verkrijgen een boek weg tedoen. Zelfs al puilt het huis ervan uit, zelfs al verstoft het boek of is het knaagvoer voor zilvervisjes. Ook onze verslaggever Mathijs Deen kan maar moeilijk afstand doen van de berg boeken in z'n huis. Hij wendde zich tot Paul van Capelleveen, conservator bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, die in z'n nieuwe boek De Complete Verzameling een paar hoofdstukken heeft opgenomen over het weggooien van boeken. (foto: elisavhout CC BY-NC-ND 2.0)

Open Kaart: Amerikanist en historicus Maarten van Rossum

vanaf 01:24:38

Maarten van Rossem is Amerikanist en historicus. Hij is onder andere bekend van het programma 'Hier zijn de Van Rossems', en als eenmansjury van 'De Slimste Mens'. Van Rossem schreef diverse boeken over Amerika, geschiedenis en de samenleving. Nu toert hij door Nederland met zijn Theaterlezing, waarin hij ingaat op actualiteiten, maatschappelijke vraagstukken en politieke kwesties. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Maarten van Rossem persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Fred Ernst CC-BY-SA-2.0)

advertentie