Nooit Meer Slapen

Met o.a. Diederik Stapel, de documentaire 'Brommers Kiek'n' en Flip Noorman

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Diederik Stapel, de documentaire 'Brommers Kiek'n' en Flip Noorman

Diederik Stapel werkte jarenlang als hoogleraar en onderzoeker, maar werd gedwongen te stoppen toen bleek dat hij fraude had gepleegd. Met Anton Dautzenberg schreef hij 'De fictiefabriek'. Vanuit hun gezamenlijke liefde voor film schreven ze ook het boek 'Van licht en donker'. Verder aandacht voor de documentaire 'Brommers Kiek'n', over plattelandsjongeren, en muzikant Flip Noorman is te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Diederik Stapel schreef een lofzang op de filmkunst

vanaf 00:00:36

Diederik Stapel werkte jarenlang als universitair hoogleraar en onderzoeker, maar werd gedwongen te stoppen toen bleek dat hij fraude in zijn onderzoek had gepleegd. In 2012 publiceerde hij het boek 'Ontsporing', waarin hij zijn misstappen beschrijft. Inmiddels werkt hij als behandelaar in een verslavingsinstelling en schreef hij met schrijver Anton Dautzenberg het boek 'De fictiefabriek'. Ze vonden elkaar ook in hun liefde voor film en schreven daar het boek 'Van licht en donker' over; een lofzang op het medium, een ode aan de verbeeldingskracht. Pieter van der Wielen spreekt met Diederik Stapel.

'Brommers Kiek'n' is een ode aan opgroeien op het platteland

vanaf 01:09:53

Hoe is het om jong te zijn buiten de stad? Die vraag probeert regisseur Geertjan Lassche te beantwoorden in zijn nieuwe documentaire 'Brommers Kiek'n'. Van jaarwisseling tot jaarwisseling volgde hij twee hechte vriendengroepen uit Overijssel: tieners uit Espelo en twintigers uit Nieuwleusen. De documentaire is een cinematografische ode aan de plattelandscultuur, met de focus op vriendschap, liefde, werk, toekomst en oneindige ruimte en vrijheid. Verslaggever Nicole Terborg ging met de regisseur in gesprek. (foto: Geertjan Lassche)

Open Kaart: muzikant Flip Noorman

vanaf 01:24:44

Muzikant Flip Noorman debuteerde op zijn vijfentwintigste met het album 'Bellse Parese', vernoemd naar een aandoening waar hij zelf aan leed, waarbij één kant van het gezicht scheef trekt. Samen met zijn band de Noormannen maakt hij rockmuziek met intrigerende teksten. Zijn tweede album 'Make Up' noemde hij een 'ode aan de leugen' en werd goed ontvangen. In 2014 won hij de Wim Sonneveldprijs, om dit jaar genomineerd te zijn voor de Annie M.G. Schmidtprijs, een prijs voor het beste Nederlandstalige kleinkunstlied. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Flip Noorman persoonlijke vragen over leven en werk. (beeld: YouTube)

advertentie