Nooit Meer Slapen

Met o.a. Mariken Wessels, de vertaling van De Avonden en Jelmer Jepsen

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Mariken Wessels, de vertaling van De Avonden en Jelmer Jepsen

Beeldend kunstenaar Mariken Wessels maakt kunst die zich bevindt in het gebied tussen feit en fictie. Het Fotomuseum in Den Haag presenteert de eerste solotentoonstelling van Wessels in Nederland, waar zij nieuw met ouder werk combineert. Verder aandacht voor de vertaling van 'De Avonden' in het Engels, en auteur Jelmer Jepsen is te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Beeldend kunstenaar Mariken Wessels exposeert in Den Haag

vanaf 00:00:38

Beeldend kunstenaar Mariken Wessels maakt kunst die zich bevindt in het gebied tussen feit en fictie. Ze speelt net zo lang met betekenissen van foto's, zowel gevonden als zelfgemaakt, tot er een nieuw verhaal ontstaat. In 2016 won ze met 'Taking Off. Henry My Neighbour' de Author Book Award. Het Fotomuseum in Den Haag presenteert deze serie nu, samen met drie eerder gemaakte series, in de eerste solotentoonstelling van Wessels in Nederland. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte zij ook een nieuw werk: de korte film 'Elisabeth'. Pieter van der Wielen spreekt met Mariken Wessels. (foto: Peter de Krom)

In gesprek met de vertaler van 'De Avonden': Sam Garrett

vanaf 01:09:40

Literair vertalers zijn de bruggenbouwers van de literatuur. Dankzij hen hebben we toegang tot de Russische, Duitse of Franse literatuur. Toch staan ze altijd in de schaduw van de auteur. Dinsdag worden in Amsterdam de jaarlijkse Vertaalduivel en Vertaalengel uitgereikt, prijzen voor personen of instanties die iets voor de vertaalwereld hebben betekend. Thema dit jaar is ‘onvertaalbare literatuur’. Tjitske Mussche spreekt erover met Sam Garrett, die het als onvertaalbaar te boek staande 'De Avonden' van Gerard Reve vertaalde en daarmee veel lof wist te ogen in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Open Kaart: schrijver Jelmer Jepsen

vanaf 01:26:30

Jelmer Jepsen debuteerde in 2013 als schrijver met de semi-autobiografische roman 'Vallen als het heet is', over een ontwortelde moeder en haar getergde zoon. Vervolgens schreef hij 'De circusvrouw', dat in 2015 uitkwam. Opiniërende stukken van zijn hand verschenen in Volkskrant Magazine en De Morgen, hij schreef voor de Gaykrant en hij schrijft columns voor Hebban.nl. Tijdens het werken aan zijn derde roman werd Jepsen ernstig ziek. Toch is daar nu het boek, getiteld 'Amanda'. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Jelmer Jepsen persoonlijke vragen over leven en werk.

advertentie