Nooit Meer Slapen

Met o.a. Helmut Smits, 'Trein naar Pakistan' en Miriam Rasch

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Helmut Smits, 'Trein naar Pakistan' en Miriam Rasch

Helmut Smits is een multidisciplinair beeldend kunstenaar. Hij is een onophoudelijke producent van ideeën. Van een machine die Coca-Cola filtert naar schoon drinkwater (The Real Thing, 2006) tot een parkeergarage waar de beste plaatsen zijn gereserveerd voor witte auto's (Parking for White Cars Only, 2006). Smits ideeën zijn gepubliceerd in boeken als Ideas And Thoughts by Helmut Smits (2013). Ook besteden we aandacht aan LeesDees en komt schrijver Miriam Rasch langs.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Helmut Smits is een onophoudelijke producent van ideeën

vanaf 00:00:56

Helmut Smits is een multidisciplinair beeldend kunstenaar. Hij is een onophoudelijke producent van ideeën die vaak op humoristische wijze commentaar geven op de samenleving en situaties in het algemeen. Van een machine die Coca-Cola filtert naar schoon drinkwater (‘The Real Thing’, 2006) tot een parkeergarage waar de beste plaatsen zijn gereserveerd voor witte auto's (‘Parking for White Cars Only’, 2006). Smits ideeën zijn gepubliceerd in boeken als ‘123 ideas by Helmut Smits’ (2008) en 'Ideas And Thoughts by Helmut Smits (2013). Pieter van der Wielen spreekt met Helmut Smits.

Lees Dees: 'Trein naar Pakistan'

vanaf 01:08:30

In juli staat het boek 'Trein naar Pakistan' (Khuswant Singh) centraal bij de actie 'Schwob'. Dat is een initiatief van Het Letterenfonds, waarbij iedere maand een andere vergeten klassieker centraal staat. Anton de Goede gaat voor 'Lees Dees' op zoek naar de achtergronden van het boek. Hij sprak deze keer schrijvers Alexander Reeuwijk en Casper Luckerhof, en boekverkoopster Margriet Hesseling.

Open Kaart: schrijver Miriam Rasch

vanaf 01:23:51

Miriam Rasch is filosoof en literatuurwetenschapper en werkt als onderzoeker en docent bij het Instituut voor Netwerkcultuur van de Hogeschool van Amsterdam. Onlangs publiceerde ze de essaybundel 'Zwemmen in de Oceaan, berichten uit een postdigitale wereld'. Daarin kijkt ze naar de invloed van technologie op ons dagelijks leven. Met dit onderwerp staat ze ook voor de klas, waar ze studenten van de Hogeschool van Amsterdam filosofie bijbrengt. In de rubriek Open Kaart geeft ze eerlijk antwoord op vragen over leven en werk.