Nooit Meer Slapen

Met o.a. Josefien Hendriks, sci-fi klassiekers en Linde Schöne

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Josefien Hendriks, sci-fi klassiekers en Linde Schöne

Josefien Hendriks is filmmaker en actrice. Ze was thuis de jongste van drie kinderen: de lieveling. Ze schrok toen ze de oude filmrollen digitaliseerde waarop haar vader in de jaren ‘80 en ‘90 haar voorbije gezinsleven had vastgelegd. In de documentaire 'Dit waren wij', die dinsdag 4 juli op NPO 2 wordt uitgezonden, probeert Hendriks het gezin te ontrafelen aan de hand van de filmopnames. Ook is er aandacht voor sci-fi bij Lebowski en spreken we zangeres Linde Schöne.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Josefien Hendriks had een andere rol in haar gezin dan ze dacht

vanaf 00:00:47

Filmmaakster en actrice Josefien Hendriks was thuis de jongste van drie kinderen: de lieveling die nooit iets fout kon doen. Ze schrok toen ze de tientallen oude filmrollen digitaliseerde waarop haar vader in de jaren ‘80 en ‘90 haar voorbije gezinsleven had vastgelegd. In plaats van het schattige meisje dat zij zelf dacht te zijn, toonde het filmmateriaal haar vooral de voorrangspositie die ze had binnen haar gezin. In de documentaire 'Dit waren wij', die dinsdag 4 juli op NPO 2 wordt uitgezonden, probeert Hendriks het gezin te ontrafelen aan de hand van de filmopnames. Pieter van der Wielen spreekt met Josefien Hendriks.

In hoeverre voorspelden sci-fi klassiekers ons dystopisch heden?

vanaf 01:11:33

Fijn spel, maar ook verontrustend: oude science fiction boeken lezen die in de vorige eeuw een donkere toekomst schetsten; zo donker dat de lezers indertijd blij waren dat het nooit zo ver zou komen. Blijft dat leuk als blijkt dat die boeken nu verontrustend accuraat blijken te zijn? Uitgeverij Lebowski wijdt er een avond aan: hoe dicht komen de dystopische science fiction klassiekers 'Fahrenheit 451' (1953), 'High-Rise' (1975), 'It can’t happen here' (1935) en 'The Man in the High Castle' (1962) bij de werkelijkheid van vandaag?

Open Kaart: zangeres Linde Schöne

vanaf 01:26:25

Zangeres Linde Schöne (Noah's Ark), presenteerde 22 juni haar nieuwe EP 'Linde van Nimma'. Haar eerdere EP 'Liefde Van De Vloer' werd door Noisey een 'zoete sloopkogel' genoemd, en ook haar nieuwe plaat is door haar vriend BoeBoe geproduceerd. In de rubriek Open Kaart geeft ze eerlijk antwoord op vragen over leven en werk.