Nooit Meer Slapen

Met o.a. Hugo Borst, Martin Scorsese in EYE en Chris Polanen

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Hugo Borst, Martin Scorsese in EYE en Chris Polanen

Hugo Borst ('De Coolsingel bleef leeg'; 'O, Louis') wordt gerekend tot de beste sportschrijvers van Nederland. Al bijna drie jaar schrijft Hugo Borst wekelijks een kroniek over zijn moeder in het AD. Dit resulteerde in 2015 in het boek 'Ma'. Nu verschijnt 'Ach, moedertje', het aangrijpende vervolg op 'Ma'. Verder aandacht voor het retrospectief van Martin Scorsese in EYE, en schrijver Chris Polanen is te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hugo Borst schreef met 'Ach, moedertje' een aangrijpend vervolg op 'Ma'

vanaf 00:00:18

Hugo Borst staat bekend als een kritische man die altijd zegt wat hij denkt, zelfs als hij beter kan zwijgen. Hij wordt gerekend tot de beste sportschrijvers van Nederland. Bekend zijn de boeken 'De Coolsingel bleef leeg' en 'O, Louis'. Al bijna drie jaar lang schrijft Hugo Borst wekelijks een kroniek over zijn moeder in het Algemeen Dagblad. Ze lijdt aan alzheimer en woont op een gesloten afdeling in een verpleeghuis. De kroniek resulteerde in 2015 in het boek 'Ma'. Verpleegzorg is een onderwerp dat hem steeds meer aan het hart gaat, hem zelfs naar politiek Den Haag brengt. Nu verschijnt 'Ach, moedertje', het aangrijpende vervolg op 'Ma'. Pieter van der Wielen spreekt met Hugo Borst. (foto: Lenny Oosterwijk)

Martin Scorsese, een van de productiefste filmregisseurs van Amerika

vanaf 01:11:12

Hoe een astmatisch jongetje uit de New Yorkse wijk Little Italy, dat uit ademnood niet kon spelen met z’n vriendjes, zou uitgroeien tot een van de meest productieve filmregisseurs van Amerika. Dat is het verhaal van de beroemde regisseur Martin Scorsese. In filmmuseum EYE is vanaf 25 mei de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn werk, leven en passies te zien. Verslaggever Mathijs Deen praat met filmcriticus Jos van der Burg over de buurt, de ouders en de Italiaanse films die de kleine Scorsese vormden. (foto: Siebbi CC BY 3.0

Open Kaart: schrijver Chris Polanen

vanaf 01:25:58

Chris Polanen kwam op twintigjarige leeftijd vanuit Suriname naar Nederland. Hij begon te schrijven om met zijn heimwee naar Suriname om te gaan: zijn columns en korte verhalen verschenen zowel in Suriname als in Nederland. In 2011 won hij met zijn korte verhaal 'Carnaval' een belangrijke literaire prijs in Suriname. Nu verschijnt zijn debuutroman 'Waterjager', een apocalyptisch verhaal over de zoektocht naar een thuis, dat zich in Paramaribo afspeelt. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Chris Polanen persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Lebowski Publishers)

advertentie