Nooit Meer Slapen

Met o.a. Bernice Notenboom, postuum werk van Komrij en Tim Smit

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Bernice Notenboom, postuum werk van Komrij en Tim Smit

Bernice Notenboom is poolreiziger, klimaatjournalist en filmmaker. Ze maakte o.a. de televisieserie Klimaatjagers en schreef het boek Tegenpolen. Dit voorjaar skiede ze twee breedtegraden naar de Noordpool om de urgentie van het ‘2 graden akkoord' te onderstrepen. Ook aandacht voor het postuum romandebuut van Gerrit Komrij en Tim Smit komt langs.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Klimaatjournalist Bernice Notenboom zet zich in voor het '2 graden akkoord'

vanaf 00:00:47

Bernice Notenboom is poolreiziger, klimaatjournalist en filmmaker. In 2008 was ze de eerste vrouw die na een tocht van 840 kilometer op ski’s de Zuidpool bereikte. Op haar expedities wordt ze geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Hierover maakte ze o.a. de televisieserie 'Klimaatjagers' en schreef ze het boek 'Tegenpolen'. Dit voorjaar skiede ze twee breedtegraden naar de Noordpool om de urgentie van het '2 graden akkoord' te onderstrepen. Dit akkoord werd in 2016 gesloten om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden. Maar wat moet daar precies voor gebeuren? En hoe snel kan dit? Pieter van der Wielen spreekt met Bernice Notenboom. (foto: Anja van Wijgerden)

'De lange oren van Midas' is Gerrit Komrijs postuum te verschijnen roman

vanaf 01:09:05

Schrijver Gerrit Komrij overleed in 2012. Literair tijdschrift De Parelduiker heeft een speciaal nummer aan hem gewijd, onder redactie van Komrij-biograaf Arie Pos. Bovendien geeft de Bezige Bij binnenkort de vroege roman van Komrij uit, die hij in 1965 op Kreta schreef. Die roman, De Lange Oren van Midas, is nooit gepubliceerd, maar verschijnt nu toch, onder redactie van Arie Pos. Verslaggever Mathijs Deen praat met Arie Pos over Gerrit Komrij en het in juni 2017 te verschijnen De lange oren van Midas.

Open Kaart: regisseur Tim Smit

vanaf 01:24:42

De 32-jarige Nijmegenaar Tim Smit lanceerde in 2009 een zelfgemaakte, 8 minuten durende sci-fi-film: What's in the Box? De video ging viral (meer dan 2,6 miljoen views), en de student natuurwetenschappen kreeg een filmdeal aangeboden. Nu is zijn post-apocalyptische speelfilm Kill Switch in première en geeft Smits aan Pieter van der Wielen eerlijk antwoord op vragen over leven en werk in de rubriek Open Kaart.