Nooit Meer Slapen

Met o.a. Hans Münstermann, 'Etgar Keret' en Anna Enquist

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Hans Münstermann, 'Etgar Keret' en Anna Enquist

Schrijver Hans Münstermann zette vanaf 2000 een romancyclus op rond het alter ego Andreas Klein. In zijn nieuwe roman 'Geraakt' is Andreas Klein bezig met een biografie over Robert Eden, een stervende blueszanger die hem ooit heeft verteld over een onstuimige liefdesaffaire. Verder o.a. aandacht voor 'Etgar Keret: Based on a True Story' en komt schrijver Anna Enquist langs.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hans Münstermann over ontregelende familiedrama's

vanaf 00:00:49

Hans Münstermann begon zijn schrijverscarrière als de helft van het schrijversduo dat schuilging onder de naam Jan Tetteroo. Jacques Hendrikx vormde de andere helft. Vanaf 2000 zette Münstermann een romancyclus op rond het alter ego Andreas Klein, waarvan het vijfde deel, 'De bekoring' (2006), werd bekroond met de AKO Literatuurpijs. In zijn nieuwe roman 'Geraakt' is Andreas Klein bezig met een biografie over Robert Eden, een stervende blueszanger die hem ooit heeft verteld over een onstuimige liefdesaffaire. Het schrijven wordt overschaduwd door het familiedrama, dat alles en iedereen ontregelt. Pieter van der Wielen spreekt met Hans Münstermann. (foto: Keke Keukelaar)

'Etgar Keret: Based on a True Story' vermengt feit en fictie

vanaf 01:10:54

Wat bezielt twee Hollandse jongens om een documentaire te maken over een Israëlische korte verhalen-schrijvers? De Israëlische douane vond het een ook maar een onwaarschijnlijk verhaal. Maar Stephane Kaas en Rutger Lemm herkenden een zielsverwant in Etgar Keret, en klaarblijkelijk was het wederzijds, want hoewel Keret meerdere verzoeken van documentairemakers had liggen, zei hij 'ja' tegen deze twee Nederlanders. 'Omdat ze het zo ontzettend graag wilden, en ze het tegelijkertijd zo ontzettend slecht uit konden leggen,' vertelt de schrijver aan onze verslaggever Elianne Meijer. Het is een film geworden waarin documentaire en fictie, realiteit en fantasie door elkaar lopen: precies zoals in Etgar Kerets verhalen - en in zijn leven. 'Etgar Keret: Based on a TrueStory' is aanstaande donderdag 15 juni om 22:55 uur op NPO2 in het Uur van de Wolf. In de bioscoop kun je de film ook nog zien, zie voor screenings: https://www.facebook.com/pg/etgarkeretfilm/events/.

Open Kaart: schrijver Anna Enquist

vanaf 01:25:53

Schrijver Anna Enquist studeerde piano en psychologie. Ze heeft succesvolle romans en poëziebundels op haar naam staan. Haar nieuwe boek 'Een tuin in de winter' gaat over haar vriendschap met dichter Gerrit Kouwenaar, die in 2014 overleed. Tegelijk verschijnt een nieuwe bloemlezing van de gedichten van Gerrit Kouwenaar, geselecteerd en ingeleid door Enquist. In de rubriek Open Kaart geeft ze eerlijk antwoord op vragen over leven en werk.