Nooit Meer Slapen

Met o.a. Claron McFadden, 'Chimaera' en Emily Kocken

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Claron McFadden, 'Chimaera' en Emily Kocken

Claron McFadden is sopraan. Ze verhuisde in 1982 van Amerika naar Nederland om het conservatorium te volgen. Op het Holland Festival staat ze op het podium met de uitvoering van Black Angels, een van de bekendste werken van componist George Crumb. Ook besteden we aandacht aan het werk van kunstenaar Juul Kraijer en komt schrijver Emily van Kocken langs.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Sopraan Claron McFadden zingt klassieke spirituals op het Holland Festival

vanaf 00:00:39

De van oorsprong Amerikaanse sopraan Claron McFadden kwam al vroeg in aanraking met muziek. Maar de gospel, jazz en funk van haar jeugd maakten op haar achttiende plaats voor de barokmuziek op het conservatorium. Om zich verder in dit genre te verdiepen verhuisde ze in 1982 naar Nederland. In Amsterdam kwam ze in aanraking met de moderne muziek, waar ze wereldberoemd mee zou worden. Op de 70ste editie van het Holland Festival staat ze op het podium met een reeks bewerkingen van klassieke spirituals uit het 'American Songbook'. Pieter van der Wielen spreekt met Claron McFadden. (foto: via Laura Rijnders)

De ultieme beheersing van het lichaam

vanaf 01:14:23

Op 10 juni opent de tentoonstelling 'Chimaera', waarin beeldend kunstenaar Juul Kraijer het onwaarschijnlijke waar maakt. De lichamen van een slangenmens en een butoh-danseres, beiden naakt, spelen voor muze in haar nieuwe expositie, waarin foto's van raadselachtige figuren te zien zijn. Niet het individuele, maar het universele is belangrijk: de lichamen zouden namelijk net zo goed dierlijk of plantaardig kunnen zijn. Verslaggever Nicole Terborg spreekt Juul Kraijer in haar atelier in Rotterdam. (beeld: Untitled (L.P.#8), 2014-2015 © Juul Kraijer)

Open Kaart: schrijver Emily Kocken

vanaf 01:28:01

Emily Kocken is beeldend kunstenaar, performance kunstenaar en schrijver. In 2013 debuteerde ze met de roman 'Witte Vlag', een anti-liefdesroman over de vraag wat beter is: een goed leven of een mooie dood. Onlangs verscheen haar nieuwe roman 'De Kuur', over een zakenman die al zijn hele leven in de greep is van 'De Toverberg' van Thomas Mann. Hij neemt zijn gezin mee op reis naar de 'echte' Toverberg, maar alles gaat vanaf het begin anders dan gepland. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Emily Kocken persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Koos Breukel)