Nooit Meer Slapen

Met o.a. Navid Nuur, 'Geschenk uit de Bodem' en Henk Hofstede

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Navid Nuur, 'Geschenk uit de Bodem' en Henk Hofstede

Navid Nuur is conceptueel kunstenaar. Als kleuter verhuisde hij vanuit Iran naar Nederland. Aanvankelijk begon hij als grafisch vormgever en illustrator, maar sinds hij bijna vijftien jaar geleden de overstap maakte naar autonome beeldende kunst heeft zijn carrière een internationale vlucht genomen. In Be-Part, een platform voor actuele kunst in Waregem, is zijn eerste grote solotentoonstelling in België te zien. Lichtbuizen, multiplex, gips, metaaldraad, papier en roomijs zijn de materialen die hij recycleert in bijtende, minimale werken. Pieter van der Wielen spreekt met Navid Nuur. Ook besteden we aandacht aan Geschenk uit de Bodem en Henk Hofstede.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Kunstwerken met lichtbuizen, gips en roomijs

vanaf 00:00:44

Navid Nuur is conceptueel kunstenaar. Als kleuter verhuisde hij vanuit Iran naar Nederland. Aanvankelijk begon hij als grafisch vormgever en illustrator, maar sinds hij bijna vijftien jaar geleden de overstap maakte naar autonome beeldende kunst heeft zijn carrière een internationale vlucht genomen - met onder meer deelname aan de Biënnale van Venetië in 2011. In Be-Part, een platform voor actuele kunst in Waregem, is zijn eerste grote solotentoonstelling in België te zien. Lichtbuizen, multiplex, gips, metaaldraad, papier en roomijs zijn de materialen die hij recycleert in bijtende, minimale werken. Pieter van der Wielen spreekt met Navid Nuur.

De gevolgen van aardgaswinning

vanaf 01:09:27

Documentairemakers Paul Cohen en Martijn van Haalen werken al sinds de jaren negentig samen. Cohen doet camera, Van Haalen doet geluid en samen regisseren ze. En met succes, ze wonnen al twee Gouden Kalveren en oogsten veel lof met films over bijvoorbeeld sterviolist Janine Jansen en Toneelgroep Amsterdam. In de afgelopen jaren werkten ze aan een film over de door de gaswinning en de gevolgen daarvan in Groningen. Het ging ze daarbij niet om de slachtoffers van de aardbevingen, maar om hoe de Nederlandse samenleving onder druk functioneert. “Als je een stok in een mierennest steekt, kom je erachter hoe zo’n kolonie werkt”, aldus Van Haalen. Geschenk uit de Bodem werd een portret van de Nederlandse verzorgingsstaat. Emmie Kollau spreekt de makers.

Open Kaart: zanger Henk Hofstede

vanaf 01:26:19

Henk Hofstede is de zanger, gitarist, componist en tekstschrijver van de The Nits. Deze band bestaat al sinds 1974. Vorige week verscheen het negentiende album van The NITS, getiteld ‘Angst’. Deze plaat is de opvolger van ‘Malpensa’ uit 2012. De teksten op het nieuwe album verwijzen naar de bezetting van Nederland en naar het naoorlogse Duitsland. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Henk Hofstede persoonlijke vragen over leven en werk.

Antjie Krog - Land van genade en verdriet

vanaf 01:53:36

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht lazen meer dan twintig dichters poëzie voor ons voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze keer is het de beurt aan Antjie Krog, die het 'Land van genade en verdriet' voorleest.

advertentie