Nooit Meer Slapen

Met o.a. Tom Lanoye, 'De jaren' van Virginia Woolf en Harry Sacksioni

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Tom Lanoye, 'De jaren' van Virginia Woolf en Harry Sacksioni

Tom Lanoye (1958) schrijft romans, gedichten, toneelteksten, columns en scenario’s. Twintig jaar geleden ging zijn spraakmakende stuk 'Ten oorlog' in première. Dit najaar staat hij met een bijzondere solo-editie van deze marathonvoorstelling op het toneel. Bijna tegelijkertijd is zijn nieuwe roman 'Zuivering' verschenen. Daarin gaat het om Gideon Rottier, een einzelgänger met een spraakgebrek en een uitzonderlijk beroep: hij maakt huizen schoon na brand, overstroming of zelfmoord. Zijn nieuwe collega, een vluchteling genaamd Youssef, redt hem het leven. In ruil belooft Gideon de zorg op zich te nemen voor Youssefs gezin. Pieter van der Wielen spreekt met hem. Ook besteden we aandacht aan 'De jaren' van Virginia Woolf en Harry Sacksioni.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Tom Lanoye buigt zich over zuivering

vanaf 00:00:05

Tom Lanoye (1958) schrijft romans, gedichten, toneelteksten, columns en scenario’s. Twintig jaar geleden ging zijn spraakmakende stuk 'Ten oorlog' in première. Dit najaar staat hij met een bijzondere solo-editie van deze marathonvoorstelling op het toneel. Bijna tegelijkertijd is zijn nieuwe roman 'Zuivering' verschenen. Daarin gaat het om Gideon Rottier, een einzelgänger met een spraakgebrek en een uitzonderlijk beroep: hij maakt huizen schoon na brand, overstroming of zelfmoord. Zijn nieuwe collega, een vluchteling genaamd Youssef, redt hem het leven. In ruil belooft Gideon de zorg op zich te nemen voor Youssefs gezin. Lanoye woont afwisselend in Antwerpen en Kaapstad. Pieter van der Wielen spreekt met hem.

Tom Lanoye buigt zich over zuivering

vanaf 00:00:56

The Years, na tachtig jaar eindelijk vertaald

vanaf 01:09:16

Virginia Woolf, in 1941 op 59-jarige leeftijd overleden, kreeg naamsbekendheid door enkele modernistische meesterwerken als 'Mrs Dalloway', 'To the Lighthouse' en 'Orlando'. Met de actie Schwob zet het Letterenfonds in samenwerking met boekhandels en uitgeverijen elke maand een vergeten roman in de spotlights. Deze maand staat het boek De Jaren centraal, van de Britse schrijfster Virginia Woolf. Het boek kwam voor het eerst uit in 1937. En na tachtig jaar verschijnt er eindelijk een Nederlandse vertaling van 'The Years', genaamd 'De jaren'. Anton de Goede spreekt met liefhebbers over deze titel.

Open Kaart: gitarist Harry Sacksioni

vanaf 01:23:28

Harry Sacksioni werd afgewezen bij het conservatorium, omdat hij zijn hand verkeerd zou houden tijdens het bespelen van de gitaar. Tegenwoordig wordt hij geroemd om zijn unieke wijze waarop hij gitaar speelt, en is de zogenaamde Sacksioni methode een begrip binnen de muziekwereld. Sacksioni treedt al meer dan veertig jaar op in binnen- en buitenland, heeft talloze albums gemaakt, en is al vijf jaar onafgebroken verkozen tot de Beste akoestische gitarist van de Benelux. In zijn nieuwe tour 'Once upon a Time' brengt hij deels filmmuziek, eigen composities, en een aantal composities van zijn favoriete artiesten ten gehore. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Harry Sacksioni persoonlijke vragen over leven en werk.

Mounir Samuel over de dinsdag die was

vanaf 01:41:24

Onze weekschrijvers lezen nachtelijks een column voor over de dag die was. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het ons plezier Mounir Samuel aan het woord te laten.

Jaap Robben - sneeuw

vanaf 01:54:04

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht lazen meer dan twintig dichters poëzie voor ons voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze keer is het de beurt aan Jaap Robben, die 'Sneeuw' voorleest.

advertentie