Nooit Meer Slapen

Met o.a. Brian Elstak, Sander Troelstra en bioscoopfilm Manifesto

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Brian Elstak, Sander Troelstra en bioscoopfilm Manifesto

Brian Elstak (1980) is beeldend kunstenaar en art director met wortels in de hiphop, theater en kunstwereld. Zijn stijl varieert van film-noir achtige tekeningen en kleurrijke korte animaties tot grote muurschilderingen. Brian vond het opvallend dat de hoofdpersonages uit de boeken die hij aan zijn kinderen voorlas, altijd wit waren. Hij besloot hier iets aan te doen: de verhalen die hij zijn eigen kinderen voor het slapengaan vertelt, heeft hij nu opgeschreven en geïllustreerd. Het is zijn eerste kinderprentenboek: 'Tori'. Ook besteden we aandacht aan bioscoopfilm 'Manifesto' en fotograaf Sander Troelstra.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

'Tori-man' Brian Elstak

vanaf 00:00:43

Brian Elstak (1980) is beeldend kunstenaar en art director met wortels in de hiphop, theater en kunstwereld. Zijn werk was te zien in het Stedelijk Museum, het siert albumcovers van menig Nederlands rapper en ook animeerde hij videoclips van internationaal bekende artiesten. Zijn stijl varieert van film-noir achtige tekeningen en kleurrijke korte animaties tot grote muurschilderingen. Brian vond het opvallend dat de hoofdpersonages uit de boeken die hij aan zijn kinderen voorlas, altijd wit waren. Hij besloot hier iets aan te doen: de verhalen die hij zijn eigen kinderen voor het slapengaan vertelt, heeft hij nu opgeschreven en geïllustreerd. Het is zijn eerste kinderprentenboek: 'Tori'. Pieter van der Wielen spreekt met Brian Elstak.

Ode aan het manifest

vanaf 01:11:17

De Dada-beweging, de futuristen en de Fluxus-kunstenaars: allemaal schreven ze een manifest met hun ideeën over kunst en de wereld. Flarden uit tientallen van die teksten zijn te horen in de film Manifesto met Cate Blanchett die vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen draait. Dat Cate Blanchett haar rollen in deze film fantastisch speelt, staat buiten kijf. Maar is de film nou een ode aan het manifest of niet? En waarom schrijven jonge kunstenaars tegenwoordig nooit meer een manifest? Daarover praat Tjitske Mussche met hoogleraar Moderne Nederlandse literatuur Yra van Dijk.

Open Kaart: fotograaf Sander Troelstra

vanaf 01:25:50

Sander Troelstra laat in zijn werken portretten zien van kwetsbare mensen, mensen met een rafelrandje die soms moeilijk aansluiting in de maatschappij vinden en daardoor onzichtbaar raken. Onlangs portretteerde hij diverse Outsider kunstenaars. Deze portretten passen naadloos in het andere werk van Troelstra, en zijn onderdeel van zijn nieuwe tentoonstelling. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Sander Troelstra persoonlijke vragen over leven en werk.

Mounir Samuel over de woensdag die was

vanaf 01:43:57

Onze weekschrijvers lezen nachtelijks een column voor over de dag die was. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het ons plezier Mounir Samuel aan het woord te laten.

Nachtgedicht van Jaap Robben

vanaf 01:54:42

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht lazen meer dan twintig dichters poëzie voor ons voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze keer is het de beurt aan Jaap Robben, die 'Vier vingers en een duim' voorleest.