Nooit Meer Slapen

Met o.a. Kadir van Lohuizen, 'Neurosen en andere hobby's' en Yannick van de Velde

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Kadir van Lohuizen, 'Neurosen en andere hobby's' en Yannick van de Velde

Kadir van Lohuizen (1963) is fotograaf. Hij heeft in zijn twintigjarige carrière als fotojournalist vele thema’s en gebeurtenissen vastgelegd, waaronder conflicten in Afrika en het Midden-Oosten. Van Lohuizen is net terug uit Miami waar hij orkaan Irma meemaakte. Hij was daar in het kader van zijn nieuwste project Rising Sea Levels waarin hij de directe en komende consequenties van de stijgende zeespiegel vast wil leggen. Eerder dit jaar bezocht hij voor de organisatie Young in Prison, een week lang elke dag de Kamiti gevangenis in Nairobi, Kenia. Hij fotografeerde er en gaf een fotografieworkshop aan een groep van 10 jonge gedetineerden. De foto’s zijn 7 oktober te zien op de jubileumexpositie van deze NGO. Pieter van der Wielen spreekt met hem. Ook besteden we aandacht aan 'Neurosen en andere hobby's' en Yannick van de Velde.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Kadir van Lohuizen legt conflicten vast

vanaf 00:00:36

Kadir van Lohuizen (1963) is fotograaf. Hij heeft in zijn twintigjarige carrière als fotojournalist vele thema’s en gebeurtenissen vastgelegd, waaronder conflicten in Afrika en het Midden-Oosten. Maar het meest bekend is hij waarschijnlijk om zijn langlopende projecten 'Aderen', over de zeven wereldrivieren, en 'Diamond Matters', over de diamantindustrie. Kadir heeft talloze prijzen ontvangen voor zijn werk, waaronder twee World Press Photo awards.Van Lohuizen is net terug uit Miami waar hij orkaan Irma meemaakte. Hij was daar in het kader van zijn nieuwste project 'Rising Sea' Levels waarin hij de directe en komende consequenties van de stijgende zeespiegel vast wil leggen. Eerder dit jaar bezocht hij voor de organisatie 'Young in Prison', een week lang elke dag de Kamiti gevangenis in Nairobi, Kenia. Hij fotografeerde er en gaf een fotografieworkshop aan een groep van 10 jonge gedetineerden. De foto’s zijn 7 oktober te zien op de jubileumexpositie van deze NGO. Pieter van der Wielen spreekt met hem.

Waarom Vrouwkje Tuinman geen toiletborstel bezit

vanaf 01:09:15

Hans Dorrestijn (1940) zong al over zijn angsten en depressies toen de dichters Vrouwkje Tuinman (1974) en Ingmar Heytze (1970) nog geboren moesten worden. Anno 2017 staan ze gebroederlijk op het podium met een louterend programma over hun irrationele en rationele bangigheden. Reisangst, aan smetvrees grenzende drang tot netheid, slapeloosheid, of, in Dorrestijns geval, poepangst: in theorie hilarisch, tot je daadwerkelijk begint te zweten bij de gedachte een straat met hondenpoep in te moeten. Maar, zo ontdekten deze woordkunstenaars: hoe nauwkeuriger je weet te omschrijven wat er precies in je hoofd gebeurt als de angst toeslaat, hoe beter het probleem hanteerbaar lijkt te worden. Fijne bijkomstigheid voor de toeschouwer: er valt dan warempel toch nog wat te lachen. Verslaggever Elianne Meijer zag de try-out van 'Neurosen en andere hobby's', en spreekt met Vrouwkje Tuinman en Ingmar Heytze.

Open Kaart: acteur Yannick van de Velde

vanaf 01:25:08

Yannick van de Velde is een acteur. Hij debuteerde op 8-jarige leeftijd met een rol in televisieserie 'Schoon Goed'. Ook had hij een rol in de 'Spangen' en ''IJS. In 2004 had hij een hoofdrol in de film 'In Oranje'. Hij ontwikkelde samen met Tom van Kalmthout de absurdistische televisieserie 'Rundfunk'. Het oorspronkelijke plan dateert al uit 2012 toen ze nog op de Amsterdamse Toneelschool zaten. Momenteel toert het tweetal door het land met de tentoonstelling 'Wachstumsschmerzen'. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Yannick van de Velde persoonlijke vragen over leven en werk.

Koos Meinderts - De soldaat en het meisje

vanaf 01:53:58

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht lazen meer dan twintig dichters poëzie voor ons voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze keer is het de beurt aan Koos Meiderts, die 'De soldaat en het meisje' voorleest.

advertentie