Nooit Meer Slapen

Met o.a. Walter van Beirendonck, Koen Vermeule en het BioArt Village

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Walter van Beirendonck, Koen Vermeule en het BioArt Village

Walter van Beirendonck is modeontwerper uit België. Hij studeerde aan de Antwerpse Modeacademie en werd met zijn medestudenten Dirk Van Saene, Dries Van Noten, Ann Demeulemeester, Marina Yee en Dirk Bikkembergs bekend en berucht onder de naam Antwerpse Zes. Van Beirendonck werkte onder meer samen met U2 en lanceerde talloze collecties, exposities en tijdschriften. Dit najaar 2017 opent het Wereldmuseum in Rotterdam de tentoonstelling Power Mask - curated by Walter van Beirendonck. Ook aandacht voor kunstenaar Koen Vermeule en het BioArt Village in Eindhoven.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Walter van Beirendonck en zijn krachtmaskers

vanaf 00:01:01

Walter van Beirendonck is modeontwerper uit België. Hij studeerde aan de Antwerpse Modeacademie en werd met zijn medestudenten Dirk Van Saene, Dries Van Noten, Ann Demeulemeester, Marina Yee en Dirk Bikkembergs bekend en berucht onder de naam 'Antwerpse Zes'. Van Beirendonck werkte onder meer samen met U2 en lanceerde talloze collecties, exposities en tijdschriften. Dit najaar 2017 opent het Wereldmuseum in Rotterdam de tentoonstelling 'Power Mask - curated by Walter van Beirendonck'. Pieter van der Wielen spreekt Walter van Beirendonck.

Spelen met de natuur in het BioArt Village

vanaf 01:12:31

De wereld is een speeltuin, vindt biokunstenaar en wetenschapper Jalila Essaïdi. Ooit begon ze in haar eentje, met het idee voor een ‘kogelwerende huid’. Daarvoor maakte ze gebruik van spinnenzijde. In haar laboratorium in Eindhoven werken haar medewerkers aan nog veel meer tot de verbeelding sprekende projecten. Om maximaal te kunnen spelen en experimenteren verhuist BioArt Laboratories, naar een oase van groen en rust in Eindhoven. Een heus BioArt Village moet daar de komende jaren verrijzen, in een paar vervallen oude Duitse bunkers. Twee jaar lang werd Jalila Essaïdi voor gek verklaard – maar met hulp van vrijwilligers (en Marktplaats) moet het nu toch gaan lukken. Verslaggever Elianne Meijer gaat een kijkje nemen en spreekt met onderzoekers, vrijwilligers en met Jalila Essaïdi over haar dromen en daden.

Open Kaart: kunstenaar Koen Vermeule

vanaf 01:27:44

Koen Vermeule studeerde in 1992 af aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Niet lang daarna won hij de Charlotte Köhlerprijs, een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor jong talent in beeldende kunst en theater. Zijn schilderkunst staat bekend om zijn lege, typisch Nederlandse landschappen, bijzondere weersomstandigheden en eenzame individuen die daarin zijn afgebeeld. Dit jaar won Vermeule de Sacha Tanja Penning, waarop de Kunsthal Rotterdam besloot zijn tentoonstelling 'Wanderlust' te presenteren.

Diederik Stapel over de woensdag die was

vanaf 01:44:43

Onze weekschrijvers lezen nachtelijks een column voor over de dag die was. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het ons plezier Diederik Stapel aan het woord te laten.