Nooit Meer Slapen

Met o.a. Wendelien van Oldenborgh, Tijd voor Tapijten en Marike van Dijk

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Wendelien van Oldenborgh, Tijd voor Tapijten en Marike van Dijk

Het werk van beeldend kunstenaar Wendelien van Oldenborgh ontsluit delen van onze werkelijkheid die vaak verscholen blijven. Zo ook in Cinema Olanda, waarmee ze dit jaar op de Biënnale van Venetië staat. Hiermee gaat ze in op het Nederlandse modernisme en de postkoloniale geschiedenis. Verder aandacht voor het kunstproject 'Tijd voor Tapijten', en saxofonist Marike van Dijk is te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Wendelien van Oldenborgh maakte 'Cinema Olanda' over onze postkoloniale geschiedenis

vanaf 00:00:39

Het werk van beeldend kunstenaar Wendelien van Oldenborgh ontsluit delen van onze werkelijkheid die elders in het publieke leven vaak verscholen blijven. In haar film- en beeldinstallaties gebruikt ze vaak culturele verschillen – die het gevolg zijn van oude koloniale banden – als uitgangspunt. Zo ook in 'Cinema Olanda', de presentatie waarmee ze dit jaar Nederland vertegenwoordigt op de Biënnale van Venetië. Met drie nieuwe filmwerken gaat ze in op het Nederlandse modernisme en de postkoloniale geschiedenis. Pieter van der Wielen spreekt met Wendelien van Oldenborgh. (foto: Ari Versluis)

Kunstenaars en asielzoekers maakten een hedendaagse variant op het tapijt

vanaf 01:12:21

In Museum het Schip in Amsterdam is vandaag de tentoonstelling 'Tijd voor Tapijten' geopend. Elf kunstenaars, vaak zelf met een migrantenachtergrond, gingen naar elf asielzoekerscentra door heel Nederland, om er met de bewoners een hedendaagse variant op het tapijt te maken: want tapijten maken van een huis een thuis. Verhalen staan centraal in het project, omdat veel mensen bijzondere herinneringen hebben aan tapijten. Verslaggever Luuk Heezen nam een kijkje bij de opbouw van de tentoonstelling. (foto: Nationale Stichting ter Bevordering van de Vrolijkheid)

Open Kaart: saxofonist Marike van Dijk

vanaf 01:27:19

Marike van Dijk is saxofonist. Ze is populair in binnen én buitenland: na haar studie in New York is ze blijven hangen om daar een publiek op te bouwen. Het jazz-genre is favoriet, maar ze speelt ook pop en klassiek. In 2015 bracht ze het album 'The Stereography Project' uit, waarna ze met een gelijknamige formatie op tour ging. Dit jaar krijgt dat project een vervolg: met de zangers Jeff Taylor en Katell Keineg gaat ze in het najaar op tour met een nieuw album. In Nederland speelt ze dit voorjaar alvast een voorproefje. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Marike van Dijk persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Lily Chen)

advertentie