Nooit Meer Slapen

Met o.a. Anousha Nzume, de rock-opera Rumspringa en Kirsten Hannema

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Anousha Nzume, de rock-opera Rumspringa en Kirsten Hannema

Anousha Nzume is actrice, schrijver en presentator. In haar nieuwe boek 'Hallo witte mensen' houdt Nzume witte mensen een spiegel voor, een groep die het niet gewend is om bekeken en onderzocht te worden. Verder aandacht voor de voorstelling 'Rumspringa', een rock-opera over opgroeien in een sekte. Ook spreken we architectuurjournalist Kirsten Hannema over het 'Jaarboek Architectuur in Nederland'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Theatermaker en schrijver Anousha Nzume schrijft over witte privileges

vanaf 00:00:53

Anousha Nzume is actrice, schrijver en presentator. Ze werd in Moskou geboren als dochter van een Russische moeder en een Kameroense vader. De afgelopen twintig jaar speelde ze in diverse televisieseries en toneelstukken. Ook presenteerde ze op radio en televisie, en is ze vaste columnist in het radioprogramma De Nieuws BV. In haar nieuwe boek 'Hallo witte mensen' houdt Nzume witte mensen een spiegel voor, een groep die het niet gewend is om bekeken en onderzocht te worden. Pieter van der Wielen spreekt met Anousha Nzume. (foto: Cora Hendriks)

'Rumspringa': een verzonnen-waargebeurd verhaal over opgroeien in een sekte

vanaf 01:11:30

Iona Daniel en Rineke Roosenboom debuteren bij Orkater met hun rock-opera 'Rumspringa'. Samen met de rockband Shaking Godspeed vertellen ze een verzonnen-waargebeurd verhaal over het opgroeien in een sekte. De Kring van Welsch, een sektarische gemeenschap die gelijkenissen vertoont met Scientology en de Amish, heeft met geheel eigen wetten en regels een bijzondere aantrekkingskracht op mensen. 'Rumspringa' gaat over verleiding, maar ook over de verstikking van zo'n gemeenschap. Verslaggever Botte Jellema spreekt met de makers.

Open Kaart: architectuurjournalist Kirsten Hannema

vanaf 01:25:23

Kirsten Hannema is architectuurcriticus en -journalist. Na een opleiding Bouwkunde begon ze haar loopbaan als architect, maar maakte in 2005 de overstap naar het schrijven. Ze werkte voor de Volkskrant en vakbladen als ArchitectuurNL en Museumtijdschrift. Sinds augustus 2016 is ze hoofdredacteur van het 'Jaarboek Architectuur in Nederland'. Daarvoor selecteert ze bijzondere projecten van dat jaar en beschrijft ze belangrijke ontwikkelingen die de architectuur beïnvloeden. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Kirsten Hannema persoonlijke vragen over leven en werk.