Nooit Meer Slapen

Met o.a. Gustaaf Peek, Toine Heijmans en Rob Hornstra

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Gustaaf Peek, Toine Heijmans en Rob Hornstra

Schrijver Gustaaf Peek debuteerde in 2006 met de roman 'Armin'. Daarna volgden 'Dover' en 'Ik was Amerika'. Zijn eerste drie boeken hebben gemeen dat het om overlevers draait, die te midden van ellende overeind proberen te blijven. Deze week verschijnt van zijn hand het pamflet 'Verzet! Pleidooi voor communisme', waarin hij pleit voor de rechtvaardige herverdeling van kennis, macht en inkomen. Floortje Smit spreekt met Gustaaf Peek. In het tweede uur is journalist en columnist Toine Heijmans te gast in de rubriek 'Open Kaart'. Ook hoor je een reportage over de tentoonstelling 'Man Next Door', die ontworpen is door fotograaf Rob Hornstra.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Gustaaf Peek wil een rechtvaardiger verdeling van kennis, macht en inkomen

vanaf 00:00:54

Schrijver Gustaaf Peek debuteerde in 2006 met de roman 'Armin'. Daarna volgden 'Dover' en 'Ik was Amerika'. Zijn eerste drie boeken hebben gemeen dat het om overlevers draait, die te midden van ellende overeind proberen te blijven. Zijn laatste roman 'Godin, held' (2014) is een omgekeerde chronologie van een onverwoestbare liefde. Deze week verschijnt van zijn hand het pamflet 'Verzet! Pleidooi voor communisme', waarin hij pleit voor een van de nog altijd controversiële ideeën van Karl Marx: de rechtvaardige herverdeling van kennis, macht en inkomen. Floortje Smit spreekt met Gustaaf Peek.

Rob Hornstra maakte 'Man Next Door'

vanaf 01:10:46

Fotograaf Rob Hornstra fotografeerde jarenlang zijn buurman Kid in de Utrechtse volkswijk Ondiep. Hij laat het leven zien van een man die dat leven eigenlijk nooit aankon. Op een dag wordt Kid dood gevonden in de gracht. De foto's van Hornstra schetsen niet alleen een beeld van zijn buurman, maar van de hele wijk. Verslaggever Inge ter Schure zocht hem op in Ondiep.

Open kaart: journalist en schrijver Toine Heijmans

vanaf 01:25:22

Toine Heijmans is journalist en columnist bij De Volkskrant. Ook schrijft hij non-fictieboeken en romans. De afgelopen drie jaar reisde Toine Heijmans het land door op zoek naar verhalen. Zijn ervaringen beschreef hij in zijn columns, die nu allemaal verzameld zijn in het boek 'Nederland ligt er prima bij'. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Toine Heijmans vragen over leven en werk.

Erik Jan Harmens over de donderdag die was

vanaf 01:45:46

Elke week vragen we een schrijver de actualiteit in proza te vatten. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is dat Erik Jan Harmens. Zijn oeuvre omvat poëziebundels en romans. In zijn laatste boek 'Pauwl', beschrijft hij het leven van iemand met autisme.

Astrid Lampe - De rolstoel

vanaf 01:53:21

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht droegen meer dan twintig dichters poëzie voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze week is het de beurt aan Astrid Lampe. In 1997 debuteerde ze als schrijver met de bundel 'Rib'. Volgend jaar verschijnt haar nieuwe bundel, hieruit leest ze vanavond een titelloos gedicht voor.

advertentie