Nooit Meer Slapen

Met o.a. Barbara Visser, Katrien van Beurden en 'The Square'

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Barbara Visser, Katrien van Beurden en 'The Square'

Beeldend kunstenaar Barbara Visser studeerde fotografie en audiovisueel in Amsterdam, New York en Maastricht. Centraal in haar werk staat identiteit. Tot voor kort was ze voorzitter van de Akademie van Kunsten. Dit jaar is ze voor het eerst artistiek directeur van het International Documentary Filmfestival Amsterdam, dat volgende week begint. Ook besteden we aandacht aan actrice Katrien van Beurden en speelfilm 'The Square'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De documentaires van Barbara Visser

vanaf 00:00:13

Beeldend kunstenaar Barbara Visser (1966) studeerde fotografie en audiovisueel in Amsterdam, New York en Maastricht. Haar kunst kenmerkt zich door de verbintenis tussen bepaalde plekken en tijden en het ontregelen van verwachtingspatronen. Voor haar werk, dat onder andere in het Stedelijk Museum, Boijmans van Beuningen en het Gemeente museum in Den Haag hing, ontving ze verschillende prijzen waaronder de David Roëllprijs en de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de kunst. Sinds 2014 is ze voorzitter van de Akademie van Kunsten. Dit jaar is ze voor het eerst artistiek directeur van het International Documentary Filmfestival Amsterdam.

De documentaires van Barbara Visser (video)

vanaf 00:00:54

De ongemakkelijke films van Ruben Östlund

vanaf 01:09:45

Gouden Palm-winnaar 'The Square' van regisseur Ruben Östlund is niet alleen bijten de satire op de museumwereld, maar ook een film over kuddegedrag en over hoe je te verhouden tot de ellende om ons heen. Een ongemakkelijke film, zoals alle films van Östlund het publiek wat ongemakkelijk op de stoelen laatschuiven. Emmie Kollau spreekt met Ko van ’t Hek over het beeld dat neergezet wordt van de museumwereld. En met Cinema.nl-collega Gerhard Busch. Hij gaf de film vijf sterren en vindt dat regisseur met 'The Square' doorgedrongen is tot de Champions League van de cinema.

Open kaart: actrice Katrien van Beurden

vanaf 01:25:50

Katrien van Beurden is actrice. Ze was te zien in de films 'De wederopstanding van een klootzak', 'De storm' en 'De Nobelprijswinnaar'. Ook is ze oprichter van het gezelschap Theatre Hotel Courage. Ze reisde met haar team, dat bestaat uit acteurs en muzikanten, de wereld over en bezocht sloppenwijken en oorlogsgebieden. Ze trainden lokale acteurs om verschillende karakters uit te beelden, waarvoor ze gebruik maakten van tragikomische maskers. Ook stelden ze hen de vraag: als de wereld een hotel zou zijn, wat is dan jouw positie in dit hotel? Aan de hand van deze verhalen is er nu de voorstelling: 'A Room With A View'.

Thomas Verbogt over de donderdag die was

vanaf 01:43:38

Elke week vragen we een schrijver om nachtelijks de dag die was te bespreken. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het ons plezier Thomas Verbogt aan het woord te laten.

Marije Langelaar - Vonk

vanaf 01:51:23

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht lazen meer dan twintig dichters poëzie voor ons voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze keer is het de beurt aan Marije Langelaar, die 'Vonk' voorleest.

advertentie