Nooit Meer Slapen

Met o.a. Micha Wertheim, Lucky Fonz III en 'Puberdagboeken'

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Micha Wertheim, Lucky Fonz III en 'Puberdagboeken'

Micha Wertheim groeide op in een Joods gezin. Na een vaste plek te hebben verworven in het stand-up gezelschap Comedytrain, won hij in 2004 de jury- en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Met de experimentele voorstelling 'Ergens anders' verlegde Wertheim in 2016 de grenzen van het genre door een cabaretvoorstelling op te voeren zonder daar zelf bij aanwezig te zijn. De voorstelling, die onderdeel is van een tweeluik, wordt volgende week op het IDFA vertoont. Ook besteden we aandacht aan het schrijven van dagboeken en aan singer-songwriter Lucky Fonz III.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Grenzen verleggen met Micha Wertheim

vanaf 00:00:41

Micha Wertheim (1972) groeide op in een Joods gezin. Na zijn eindexamen ging hij aan de slag als goochelleraar op een Amerikaans zomerkamp, werkte hij in een kibboets in Israël en studeerde hij in Jeruzalem. Na een vaste plek te hebben verworven in het stand-up gezelschap Comedytrain, won hij in 2004 de jury- en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Met de experimentele voorstelling 'Ergens anders' verlegde Wertheim in 2016 de grenzen van het genre door een cabaretvoorstelling op te voeren zonder daar zelf bij aanwezig te zijn. De voorstelling, die onderdeel is van een tweeluik, wordt volgende week op het IDFA vertoont.

De laatste vrijplaats in een puberleven

vanaf 01:12:41

Niets zo geduldig als papier. In je dagboek kun je gerust vijftien uitroeptekens achter de naam van je geheime liefde zetten, zonder je zorgen te maken of je volgers die tekst wel een duimpje willen geven. Het puberdagboek zwijgt - tot de schrijver oud en wijs genoeg is om al die hoogdravendheid van een afstandje te bekijken, en een klein beetje meer te houden van de onzekere tiener die hij of zij ooit was. Monica Soeting en Nina Wijsbek van het Nederlands Dagboek Archief moedigen ons in hun boek 'Puberdagboeken' aan onze oude schrijfsels weer op te diepen, en hopen dat de pubers van nu het dagboekschrijven niet bij voorbaat verleerd hebben. Verslaggever Elianne Meijer spreekt met hen, en met een van de dagboekschrijvers wiens jeugdige zielenroerselen in het boek terecht zijn gekomen.

Open Kaart: singer-songwriter Otto Wichers

vanaf 01:24:38

Lucky Fonz III (geboren als Otto Wichers) studeerde af als docent Engels, maar koos voor de muziek. In 2005 debuteerde hij met een titelloos album, en in het jaar erna won hij de Grote Prijs van Nederland. Vorig jaar verscheen alweer zijn zesde album, dat de titel draagt 'In Je Nakie'. Aankomend weekend gaat 'The Secret Diary of Nora Plain' in première, een liedcyclus waarvoor hij de teksten schreef. De twaalf liederen worden uitgevoerd door Nora Fischer, Remco Menting en het Ragazze Quartet. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Lucky Fonz III vragen over leven en werk.

Thomas Verbogt over de woensdag die was

vanaf 01:47:28

Onze weekschrijvers lezen nachtelijks een column voor over de dag die was. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het ons plezier Thomas Verbogt aan het woord te laten.

Marije Langelaar - Stoel

vanaf 01:54:24

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht lazen meer dan twintig dichters poëzie voor ons voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze keer is het de beurt aan Marije Langelaar, die 'Stoel' voorleest.