Nooit Meer Slapen

Met o.a. Maria Roosen, Vincent van Meenen en literatuurfestival Read My World

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Maria Roosen, Vincent van Meenen en literatuurfestival Read My World

Maria Roosen (Oisterwijk, 1957) is beeldend kunstenaar. Sinds begin jaren tachtig maakt ze beelden, tekeningen, aquarellen en installaties in verschillende materialen. In haar werk speelt vuur een wezenlijke rol zowel letterlijk als figuurlijk. Het meedogenloze vuur dat zowel vormend als verwoestend kan zijn, maar ook een louterende kracht biedt voor zowel maker als beschouwer. In Kunsthal KAdE Amersfoort is de solotentoonstelling VUUR te zien, een combinatie van haar nieuwe en oude werk. Ook besteden we aandacht aan Vincent van Meenen en literatuurfestival Read My World.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Maria Roosens vurige oeuvre

vanaf 00:00:39

Maria Roosen (Oisterwijk, 1957) is beeldend kunstenaar. Sinds begin jaren tachtig maakt ze beelden, tekeningen, aquarellen en installaties in verschillende materialen waaronder eieren, citroenen, granaatappels, zeep, glas, wol en hout. In haar werk speelt vuur een wezenlijke rol zowel letterlijk als figuurlijk. Het meedogenloze vuur dat zowel vormend als verwoestend kan zijn, maar ook een louterende kracht biedt voor zowel maker als beschouwer. In Kunsthal KAdE Amersfoort is de solotentoonstelling VUUR te zien, een combinatie van haar nieuwe en oude werk. Pieter van der Wielen spreekt met Maria Roosen.

Read My World in het teken van ‘Black USA’

vanaf 01:09:20

Donderdag begint in het Amsterdam het internationale literatuurfestival Read My World. Dit jaar wordt de literatuur van zwarte schrijvers uit de Verenigde Staten in het zonnetje gezet. Een van de programma-onderdelen is The Cornbread Library; een plek waar mensen boekentips kunnen krijgen en waar discussies worden gevoerd over literatuur en slavernij, vrouwelijke zwarte schrijvers en activistische literatuur. Spoken Word-artiest Babs Gons is een van de drijvende krachten achter de Cornbread Library. Ze vertelt Tjitske Mussche over de boeken die haar leven veranderden.

Open Kaart: schrijver en theatermaker Vincent van Meenen

vanaf 01:23:56

In 2012 won schrijver en theatermaker Vincent van Meenen de grootste schrijfwedstrijd van het Nederlandse taalgebied, de WriteNow!. Hij was toen pas 22. Na zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen verhuisde hij naar Athene, en maakte er twee jaar lang theater met vluchtelingen en illegalen. Begin vorig jaar verscheen zijn romandebuut 'Licht en geluid'. Nu is er een nieuwe roman: 'Tuin', een novelle waarin een man pogingen onderneemt om te ontsnappen uit een tuin waarvan de poort openstaat. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Vincent van Meenen persoonlijke vragen over leven en werk.

Thomas van Aalten over de dinsdag die was

vanaf 01:43:52

Onze weekschrijvers lezen nachtelijks een column voor over de dag die was. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het ons plezier Thomas van Aalten aan het woord te laten.

Nachtgedicht van Idwer de la Parra

vanaf 01:53:06

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht lazen meer dan twintig dichters poëzie voor ons voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze keer is het de beurt aan Idwer de la Parra, die 'Luister' voorleest.

advertentie