Nooit Meer Slapen

Met o.a. Onno Blom, ´Bouwen te midden van eenzaamheid´ en Frederique Spigt

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Onno Blom, ´Bouwen te midden van eenzaamheid´ en Frederique Spigt

Journalist, criticus en schrijver Onno Blom (1969) begon zijn carriere als redacteur, onder andere bij Trouw en uitgeverij Prometheus. In 1995 debuteerde hij met de bundel ‘Een reservaat van pekelharingen’. In 2008 schreef Blom een verslag over het laatste levensjaar van Jan Wolkers. Op 19 oktober, de tiende sterfdag van Wolkers, verschijnt Bloms nieuwste werk ‘Het litteken van de dood’ een biografie over het gehele leven van de beeldhouwer-schilder-schrijver. Ook besteden we aandacht aan Frederique Spigt.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Onno Blom en het litteken van de dood

vanaf PT-2S

Journalist, criticus en schrijver Onno Blom (1969) begon zijn carriere als redacteur, onder andere bij Trouw en uitgeverij Prometheus. In 1995 debuteerde hij met de bundel ‘Een reservaat van pekelharingen’. Hierna verschenen ‘Zolang de voorraad strekt’ en ‘Zijn getijdenboek’, een biografisch portret van Harry Mulisch. In 2008 schreef Blom een verslag over het laatste levensjaar van Jan Wolkers. Op 19 oktober, de tiende sterfdag van Wolkers, verschijnt Bloms nieuwste werk ‘Het litteken van de dood’, een biografie over het gehele leven van de beeldhouwer-schilder-schrijver.

Onno Blom en het litteken van de dood (video)

vanaf 00:00:48

Hoop en desillusie in Siberië

vanaf 01:07:56

De Russische Revolutie, of tenminste, de Oktoberrevolutie waarbij de bolsjewieken de macht grepen, viert zijn honderdste verjaardag deze week. Of is ‘vieren’ een verkeerd woord? Er volgden jaren van chaos, burgeroorlog, honger en vervolging, maar die eerste stappen richting een arbeidersparadijs waren hoopvol, en optimistisch. Buitenlandse idealisten haastten zich in de jaren twintig naar de Sovjet-Unie, om bij te kunnen dragen aan het communistische project. Maar pas als je echt verdiept in de ervaringen van zo’n Siberiëganger, krijgt de geschiedenis een gezicht – en dan zit het met die idealen vaak nét even anders, zo ontdekten filmmaker Pim Zwier en historicus Gijs Kessler. Verslaggever Elianne Meijer ging met hen het archief in van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

Open Kaart: zangeres Frederique Spigt

vanaf 01:22:20

Frederique Spigt is zangeres. Ze staat al vanaf haar 17e op het podium. Ze werd bekend met bands als 'I’ve got the bullets' en 'A girl named Johnny'. Dit najaar toert ze door het land met de muzikale theatervoorstelling The Road. Het gaat over onderweg zijn, vertrekken, heimwee en naar huis terugkeren. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Frederique Spigt persoonlijke vragen over leven en werk.

Jonah Falke over de maandag die was

vanaf 01:43:27

Onze weekschrijvers lezen nachtelijks een column voor over de dag die was. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het ons plezier Jonah Falke aan het woord te laten.

Diet Groothuis - Dagelijks

vanaf 01:53:06

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht lazen meer dan twintig dichters poëzie voor ons voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze keer is het de beurt aan Diet Groothuis, die´Dagelijks´voorleest.

advertentie