Nooit Meer Slapen

Met o.a. Kaweh Modiri, Jaap Scheeren en de documentaire 'Voyeur'

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Kaweh Modiri, Jaap Scheeren en de documentaire 'Voyeur'

Kaweh Modiri is beeldend kunstenaar, filmmaker en schrijver. Hij is van Iraanse afkomst en woont sinds 1988 in Nederland. In 2012 maakte Modiri zijn debuut als romanschrijver met 'Meneer Sadek en de anderen'. Vorig jaar ging zijn speelfilmdebuut 'Bodkin Ras' in première op het Internationaal Film Festival Rotterdam. Nu volgt 'Chimère', zijn eerste televisiedrama, waarin de 18-jarige Milad in een mentaal doolhof terechtkomt nadat hij zijn vriendin achterlaat tijdens een wilde achtervolging. In het tweede uur is fotograaf Jaap Scheeren te gast in de 'Open Kaart' rubriek en is er een reportage over de Netflix documentaire 'Voyeur'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Kaweh Modiri over mentale doolhoven

vanaf 00:00:54

Kaweh Modiri is beeldend kunstenaar, filmmaker en schrijver. Hij is van Iraanse afkomst en woont sinds 1988 in Nederland. In 2012 maakte Modiri zijn debuut als romanschrijver met 'Meneer Sadek en de anderen'. Vorig jaar ging zijn speelfilmdebuut 'Bodkin Ras' in première op het Internationaal Film Festival Rotterdam. Nu volgt 'Chimère', zijn eerste televisiedrama - die op 22 december wordt uitgezonden op NPO3, waarin de 18-jarige Milad in een mentaal doolhof terechtkomt nadat hij zijn vriendin achterlaat tijdens een wilde achtervolging. Pieter van der Wielen spreekt met Kaweh Modiri.

Een stiekeme blik in het 'Voyeur's Motel'

vanaf 01:09:38

'Gerald Foos kocht een motel om zijn gasten seks te zien hebben.' Dit is de eerste zin van 'Voyeur’s Motel', een geruchtmakend artikel dat vorig jaar verscheen in het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker. Het is van de hand van Gay Talese, een van de beroemdste journalisten ter wereld. Talese was een van de grondleggers van 'New Journalism', een literaire vorm van journalistiek bedrijven. In de nieuwe documentaire 'Voyeur' wordt de journalist gevolgd tijdens de totstandkoming van zijn boek over de voyeur. Nederlands best verkopende schrijver Michel van Egmond (schreef onder meer 'Gijp', 'Kieft' en 'Deal') is groot fan van Talese en bekeek de documentaire. Emmie Kollau sprak er met hem over.

Open Kaart: fotograaf Jaap Scheeren

vanaf 01:25:15

Fotograaf Jaap Scheeren legt op sprookjesachtige en absurde wijze landschappen en mensen vast, waarbij er altijd ruimte is voor humor. Voor zijn nieuwe expositie 'Om te houden' zwierf hij enkele maanden rond op de Amsterdamse NDSM-werf. De rauwe, industriële scheepswerf staat centraal zijn nieuwe expositie, dat ook wel een monument aan de tijdelijkheid wordt genoemd. Behalve het decor vormt het terrein ook de expositieruimte van de tentoonstelling, die tot maart 2018 is te zien. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Jaap Scheeren vragen over leven en werk.

Thomas Heerma van Voss over de donderdag die was

vanaf 01:42:44

Elke week vragen we een schrijver de actualiteit in proza te vatten. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is dat schrijver, en inmiddels vaste gast van het programma, Thomas Heerma van Voss. Hij schreef romans als 'De Allestafel', 'Stern' en de verhalenbundel 'De derde persoon'. Recent verscheen van zijn hand de bundel 'Plaatsvervangers'.

Nachtgedicht van Simone Atangana Bekono

vanaf 01:51:19

Tijdens de Nacht van de Poëzie in Utrecht droegen meer dan twintig dichters poëzie voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze week is het de beurt aan Simone Atangana Bekono. De hele weekleest zij titelloze gedichten voor uit haar bundel 'Hoe de eerste vonken zichtbaar waren'.

advertentie