Nooit Meer Slapen

Met o.a. fotografen Bertien van Manen en Katja Poelwijk en componist Harry Bannink

Nooit Meer Slapen

Met o.a. fotografen Bertien van Manen en Katja Poelwijk en componist Harry Bannink

Fotograaf Bertien van Manen is bekend van het, sterk op kleur gerichte, werk dat ze maakte tijdens reizen naar onder meer Rusland, China, Spanje en de VS. In de loop der jaren heeft ze een eigen positie in de documentairefotografie verworven met foto’s die bepaald worden door hun ogenschijnlijk terloopse karakter. Nu komt ze -opvallend genoeg- met een fotoboek vol zwartwit-foto’s: 'I Will Be Wolf'. Het boek is een verslag van de eerste reis die Van Manen in december 1975 maakte naar Hongarije, toen dit land nog achter het IJzeren Gordijn lag. Pieter van der Wielen spreekt met Bertien van Manen. Fotograaf Katja Poelwijk is te gast in de rubriek 'Open Kaart' en er is een reportage over componist Harry Bannink.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bertien van Manen maakte 'I Will Be Wolf'

vanaf 00:00:44

Fotograaf Bertien van Manen is bekend van haar, sterk op kleur gerichte, werk dat ze maakte tijdens reizen naar onder meer Rusland, China, Spanje en de VS. Met de jaren heeft ze een eigen positie in de documentairefotografie verworven met foto’s die zich laten kenmerken door hun ogenschijnlijk terloopse karakter. Nu komt ze -opvallend genoeg- met een fotoboek vol zwartwit-foto’s: 'I Will Be Wolf'. Het boek is een verslag van de eerste reis die Van Manen maakte naar Hongarije, in december 1975, toen Hongarije nog deel uitmaakte van de landen achter het IJzeren Gordijn. Pieter van der Wielen spreekt met Bertien van Manen.

Ter introductie: Harry Bannink

vanaf 01:11:35

Het is het lot van veel componisten: het maken van liederen die iedereen kent, maar zelden de eer kunnen opstrijken. Dit lot overkwam ook Harry Bannink (1929-1999). Postuum is er dan toch aandacht voor hem. Zo maakte Gijs Groentenman een serie podcasts over hem en verscheen in september het boek 'Harry Bannink' van journalist en muzikant Ton Ouwehand. Een biografie in interviews met mensen die met hem gewerkt hebben. En wat blijkt? Bannink, die was een van de grootste componisten. Mathijs Deen zocht Ton Ouwehand op en vroeg hem onze luisteraars kennis te laten maken Harry Bannink.

Open kaart: fotograaf Katja Poelwijk

vanaf 01:26:33

Katja Poelwijk is opgeleid tot psycholoog, maar had ook de behoefte creatief te zijn. Daarom schoolde ze zich om tot fotograaf. Sinds maart volgt ze de achtjarige Sil, een meisje dat zich een jongen voelt en Sivar genoemd wilt worden. Deze week opent de afstudeertentoonstelling in de Fotoacademie Amsterdam, waar de foto’s van Sivar te zien zijn. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Katja Poelwijk vragen over leven en werk.

Thomas Heerma van Voss over de woensdag die was

vanaf 01:41:50

Elke week vragen we een schrijver de actualiteit in proza te vatten. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is dat schrijver, en inmiddels vaste gast van het programma, Thomas Heerma van Voss. Hij schreef romans als 'De Allestafel', 'Stern' en de verhalenbundel 'De derde persoon'. Recent verscheen van zijn hand de bundel 'Plaatsvervangers'.

Nachtgedicht van Simone Atangana Bekono

vanaf 01:52:36

Tijdens de Nacht van de Poëzie in Utrecht droegen meer dan twintig dichters poëzie voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze week is het de beurt aan Simone Atangana Bekono. De hele weekleest zij titelloze gedichten voor uit haar bundel 'Hoe de eerste vonken zichtbaar waren'.

advertentie