Nooit Meer Slapen

Met o.a. Daan Roosegaarde en filmregisseur Mascha Halberstad

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Daan Roosegaarde en filmregisseur Mascha Halberstad

Kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde is maker van sociale ontwerpen die de relatie tussen mens, technologie en ruimte verkennen. In 2007 richtte hij Studio Roosegaarde op, waar hij 'digitale landschappen' ontwikkelt. Recent werden een aantal nieuwe ontwerpen gelanceerd: Icoon Afsluitdijk, waarbij de 32 kilometer lange Afsluitdijk van een tweede laag van licht en interactie werd voorzien. Langs de dijk zijn ook tijdelijk twee andere lichtkunstwerken te zien: Windvogel en Glowing Nature. In het tweede uur is filmregisseur Mascha Halberstad te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Daan Roosegaarde verbeeldde de ruimte

vanaf 00:00:41

Kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde is maker van sociale ontwerpen die de relatie tussen mens, technologie en ruimte verkennen. In 2007 richtte hij Studio Roosegaarde op, waar hij ‘digitale landschappen’ ontwikkelt. Recent werden een aantal nieuwe ontwerpen gelanceerd: 'Icoon Afsluitdijk', waarbij de 32 kilometer lange Afsluitdijk van een tweede laag van licht en interactie werd voorzien. Langs de dijk zijn ook tijdelijk twee andere lichtkunstwerken te zien: 'Windvogel' en 'Glowing Nature'. En op station Eindhoven is sinds kort het 90 meter lange lichtkunstwerk 'Space' te zien. Pieter van der Wielen spreekt met Daan Roosegaarde.

Instant nostalgische dromen van Polaroid

vanaf 01:09:40

Polaroid maakte instantfilms, maar moest de productie daarvan stopzetten omdat mensen op digitaal overstapten. Maar het kon en zou verkeren. Steeds meer mensen verlangen weer naar het vintage-beeld op een vierkant wit stukje karton uit een plastic camera. Filmmaker Willem Baptist maakte de documentaire 'Instant Dreams' over dit nostalgisch verlangen maakte. Tjitske Mussche zocht hem op voor een reportage.

Open Kaart: regisseur Mascha Halberstad

vanaf 01:24:39

Regisseur Mascha Halberstad is gespecialiseerd in het maken van animatie en stop-motion films. Hiermee gooit ze in binnen- en buitenland hoge ogen. Ze maakte op verzoek van de Britse band The Prodigy een videoclip bij een van hun nummers. Deze week verscheen haar nieuwste film in de bioscoop, ‘De Grote Hummimummi Kerstspecial’. Een muzikale meezingfilm waarin onder andere Douwe Bob, Shirma Rouse, De Likt, Akwasi en Lee Towers zij aan zij staan met Hummimummi en zijn vriendin Oessiepoessie.

Thomas Heerma van Voss over de dinsdag die was

vanaf 01:43:15

Elke week vragen we een schrijver de actualiteit in proza te vatten. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is dat schrijver, en inmiddels vaste gast van het programma, Thomas Heerma van Voss. Hij schreef romans als 'De Allestafel', 'Stern' en de verhalenbundel 'De derde persoon'. Recent verscheen van zijn hand de bundel 'Plaatsvervangers'.

Nachtgedicht van Simone Atangana Bekono

vanaf 01:54:01

Tijdens de Nacht van de Poëzie in Utrecht droegen meer dan twintig dichters poëzie voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze week is het de beurt aan Simone Atangana Bekono. De hele week leest zij titelloze gedichten voor uit haar bundel 'Hoe de eerste vonken zichtbaar waren'.