Nooit Meer Slapen

Met o.a. Eus van Someren, Goedele Liekens en omgebouwde peeskamers

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Eus van Someren, Goedele Liekens en omgebouwde peeskamers

Als gitarist van de rockband The Scene kwam Eus van Someren 's nachts flink wat slaap tekort en was zijn dag-nachtritme danig verstoord. Als wetenschapper aan het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek onderzoekt hij wat daarvan de gevolgen zijn. Pieter van der Wielen vraagt aan psychofysioloog Eus van Someren hoe je via natuurlijke prikkels het slaapritme kunt verbeteren. En wat er precies in het brein gebeurt als we slapen. In het tweede uur een reportage over de Utrechtse hoerenboten die zijn omgebouwd tot een mini-museum, ateliers en muziekstudio’s. En seksuologe Goede Liekens vertelt over de herziende editie van 'Het Vaginaboek'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Eus van Someren onderzoekt slapeloosheid

vanaf 00:02:34

Als gitarist van de rockband The Scene kwam Eus van Someren 's nachts flink wat slaap tekort en was zijn dag-nachtritme danig verstoord. Als wetenschapper aan het Nederlands Herseninstituut onderzoekt hij wat daarvan de gevolgen zijn. Zijn er volgens psychofysioloog Eus van Someren manieren om via je natuurlijke prikkels het slaapritme te verbeteren? En wat gebeurt er precies in het brein als we slapen? Pieter van der Wielen spreekt met Eus van Someren.

Nieuwe klanken uit oude peeskamers

vanaf 01:11:08

De hoerenboten aan het Zandpad zijn sinds de opening een begrip in Utrecht. Hier kwam in 2013 een einde aan toen de gemeente de prostitutiezone sloot. Fotograaf Daan Bramer en beeldend kunstenaar Jonathan Straatman hebben onlangs een aantal van de boten gekocht om ze om te bouwen tot een mini-museum, ateliers en muziekstudio’s. Verslaggever Nicole Terborg zocht het tweetal op en keek hoe de peeskamers vandaag de dag gebruikt worden.

'Het vaginaboek'

vanaf 01:25:52

Van 'The Vagina Monologues' van Eve Ensler tot 'The Great Wall of Vagina' van Jamie McCartney en 'Cliteracy' van Sophia Wallace: de afgelopen twintig jaar is er (ook) in de kunst het nodige gebeurd om het vrouwelijke geslachtsorgaan de aandacht te geven die het verdient. Gelukkig maar, want het blijft een onderwerp wat ons lichtelijk tot zeer zenuwachtig maakt, tot een punt dat we er maar liever helemaal niet over praten. En dat is jammer, vindt seksuoloog Goedele Liekens. In 2005 kwam haar eerste versie van 'Het vaginaboek' uit, nu is er een geüpdatete versie, omdat, alle kunst ten spijt, een schrikbarend aantal vrouwen zichzelf 'van onderen' nog steeds niet in de spiegel aan durft te kijken. Verslaggever Elianne Meijer spreekt met Goedele Liekens.

Thomas Heerma van Voss over de maandag die was

vanaf 01:43:13

Elke week vragen we een schrijver de actualiteit in proza te vatten. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is dat schrijver, en inmiddels vaste gast van het programma, Thomas Heerma van Voss. Hij schreef romans als 'De Allestafel', 'Stern' en de verhalenbundel 'De derde persoon'. Recent verscheen van zijn hand de bundel 'Plaatsvervangers'.

Simone Atangana Bekono - 'gedicht 7' leidt het laatste deel van de bundel in

vanaf 01:53:31

Tijdens de Nacht van de Poëzie in Utrecht droegen meer dan twintig dichters poëzie voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze week is het de beurt aan Simone Atangana Bekono. De hele weekleest zij titelloze gedichten voor uit haar bundel 'Hoe de eerste vonken zichtbaar waren'.

advertentie