Nooit Meer Slapen

Met o.a. Robbert Dijkgraaf, acteurs in de Gouden Eeuw en Liliane Brakema

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Robbert Dijkgraaf, acteurs in de Gouden Eeuw en Liliane Brakema

Robbert Dijkgraaf is universiteitshoogleraar en sinds 2012 directeur van het vermaarde Institute for Advanced Study in Princeton. Veel van zijn werk ligt op het snijvlak van wetenschap, kunst en maatschappij. Hij presenteert nu het televisieprogramma 'The Mind Of The Universe', waarin wetenschappers de wereld van morgen schetsen. Ook aandacht voor de kwestie van acteurs en hun loon en toneelregisseur Liliane Brakema is te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Wetenschappers schetsen de wereld van morgen in 'The Mind of the Universe'

vanaf 00:00:38

Robbert Dijkgraaf studeerde natuurkunde en wiskunde, afgewisseld met een opleiding aan de Rietveld Academie. Hij is universiteitshoogleraar en sinds 2012 directeur van het vermaarde Institute for Advanced Study in Princeton. Veel van Dijkgraafs activiteiten liggen op het snijvlak van wetenschap en maatschappij. Als columnist van NRC schrijft hij voor een breed publiek over wetenschap, kunst en andere zaken. Vanaf aanstaande zondag presenteert hij het televisieprogramma 'The Mind Of The Universe', waarin grote wetenschappers de wereld van morgen schetsen. Pieter van der Wielen spreekt met Robbert Dijkgraaf. (foto: The Mind of the Universe)

Erik Jan Harmens over 'Moedervlekken' van Arnon Grunberg

vanaf 01:06:17

Volgende week maandag wordt de Libris Literatuurprijs uitgereikt. Iedere nacht laten we een collega-schrijver aan het woord over zijn of haar favoriete boek. Vannacht is dat Erik Jan Harmens over 'Moedervlekken' van Arnon Grunberg. (foto: Roel Wijnants / CC-BY-NC 2.0)

Hoe verging het de eerste betaalde acteurs in de Gouden Eeuw?

vanaf 01:13:57

Acteurs en kunstenaars spreken met grote schroom met elkaar over wat ze financieel binnenhalen voor hun werk. Uit recent boven water gekomen rekeningen van toneelgezelschappen uit de Gouden Eeuw blijkt dat de kwestie van acteurs en geld een lange geschiedenis heeft. Mathijs Deen sprak met letterkundig historicus Olga van Marion, die met collega Frans Blom in de archieven vond dat geld al vanaf het begin van het professionele toneel een probleem is, maar dat er ook oplossingen zijn. (beeld: Jan Steen, 'De Woede van Ahasverus')

Open Kaart: toneelregisseur Liliane Brakema

vanaf 01:27:44

Liliane Brakema studeerde in 2015 af aan de regieopleiding in Amsterdam met de voorstelling 'De wilde eend'. Die voorstelling was een groot succes en werd als eerste afstudeervoorstelling geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival. Daarna richtte ze het gezelschap Firma Ducks op, waarmee ze vanaf volgende week 'Face to Face' op de planken brengt, naar het script van de film van de Zweedse regisseur Ingmar Bergman. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Liliane Brakema persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Sofie Knijff)

advertentie