Nooit Meer Slapen

Met o.a. Murat Isik, 'I Am Not Your Negro' en Peter Mooij

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Murat Isik, 'I Am Not Your Negro' en Peter Mooij

Murat Isik is een Nederlandse schrijver met een Turkse achtergrond. In zijn tweede roman Wees onzichtbaar beschrijft hij de wanhopige overlevingsstrijd van een gezin in de Bijlmer en de coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld. Verder aandacht voor de documentaire I Am Not Your Negro, en biotechnoloog Peter Mooij is te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

In 'Wees onzichtbaar' strijdt een wanhopig gezin om te overleven

vanaf 00:00:57

Murat Isik is een Nederlandse schrijver met een Turkse achtergrond. In 2012 debuteerde hij met 'Verloren grond', een roman over het harde leven van een familie in een dorp in Oost-Turkije. Nu verschijnt zijn tweede roman 'Wees onzichtbaar'. Hij beschrijft hierin de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en de coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld. Pieter van der Wielen spreekt met Murat Isik. (foto: Liselore Chevalier)

Bart van Loo over 'Wil' van Jeroen Olyslaegers

vanaf 00:52:17

Volgende week maandag wordt de Libris Literatuurprijs uitgereikt. Iedere nacht laten we een collega-schrijver aan het woord over zijn of haar favoriete boek. Dit maal met Bart van Loo. Hij neemt het op voor ‘Wil’ van Jeroen Olyslaegers. (foto: Jeroen Olyslaegers)

Een documentaire over de geschiedenis van racisme

vanaf 01:11:08

Volgens The Guardian is het een van de beste films die ooit is gemaakt over het civil rights-tijdperk. In de documentaire 'I Am Not Your Negro' maakt regisseur Raoul Peck een onderzoek naar ras in Amerika, aan de hand van James Baldwins nooit afgemaakte boek 'Remember This House', over drie vermoorde vrienden, Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Floortje Smit spreekt met de Amerikaanse regisseur Raoul Peck en voormalig PvdA-politicus John Leerdam. (beeld: still uit 'I Am Not Your Negro')

Open Kaart: wetenschapper Peter Mooij

vanaf 01:26:05

Peter Mooij is biotechnoloog aan de TUDelft. In zijn boek 'De dikke alg. Hoe algen de wereld gaan redden.' toont hij aan dat algen bij kunnen dragen aan een betere wereld. Omdat we al zoveel fossiele brandstoffen verbruikt hebben, is het volgens Mooij nodig om creatief te denken en open te staan voor originele oplossingen, bijvoorbeeld door algenbrandstof te produceren. In de rubriek Open Kaart beantwoordt PeterMooij persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Hanne Nijhuis)

advertentie