Nooit Meer Slapen

met o.a. Wiel Kusters, Patricia Kaersenhout en Herinnering aan een trieste dageraad

Nooit Meer Slapen

met o.a. Wiel Kusters, Patricia Kaersenhout en Herinnering aan een trieste dageraad

Pieter van der Wielen ontvangt biograaf Wiel Kusters in de studio om te praten over het leven en werk van Kees Fens. Ook ontmoeten we beeldend kunstenaar Patricia Kaersenhout in de Tolhuistuin in Amsterdam waar ze die middag een optreden geeft. Verder leest schrijfster Niña Weijers een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd, besteden we aandacht aan 'The Design of Scarcity', een tentoonstelling in Het Nieuw Instituut in Rotterdam over hoe schaarste creatief maakt, en we praten met filmmaker Ramón Gieling over 'Herinnering aan een trieste dageraad', een documentaire over de 20-jarige Ricco die met zijn motor is verongelukt.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Wiel Kusters over het leven en werk van Kees Fens

vanaf 00:02:46

Literair criticus Kees Fens was een geboren bewonderaar. Een man met een groot gevoel voor humor, iemand die vloekte wanneer hij iets mooi vond. Een ‘selfmade man’ die net zo graag zijn licht liet schijnen over Augustinus als over het dichterschap van Willem van Hanegem. Wiel Kusters schreef met Mijn versnipperd bestaan een portret van de man die na zijn dood een leegte achterliet in de literaire wereld die niet meer gevuld werd. Pieter van der Wielen ontvangt de biograaf in de studio.

Herinnering aan een trieste dageraad

vanaf 01:11:59

Op 8 juni 1998 verlaat de 20-jarige Ricco het ouderlijk huis in Noord-Holland voor een ritje op zijn motor. Hij komt niet meer terug. In een bocht van een smalle landweg gaat zijn motor onderuit en schuift hij onder een tegemoetkomende auto. Ricco is op slag dood. In Herinnering aan een trieste dageraad onderzoekt filmmaker Ramón Gieling via intieme getuigenissen van bloedverwanten en vrienden van de overledene, het mysterie van de dood. Floortje Smit praat met hem.

Patricia Kaersenhout over racisme in Nederland

vanaf 01:41:16

Racisme in Nederland, voor beeldend kunstenaar Patricia Kaersenhout is dit altijd al een thema geweest in haar werk. Ze maakt collagekunstwerken van bestaand materiaal als foto's, stoffen, teksten en filmfragmenten. Na de publicatie van haar boek The invisible men is ze een veelgevraagd kunstenaar in het buitenland. Nicole Terborg spreekt haar in de Tolhuistuin in Amsterdam waar ze die middag een optreden geeft.