Nooit Meer Slapen

met o.a. Jan Rosseel, Undertones en Gogol's Dode Zielen

Nooit Meer Slapen

met o.a. Jan Rosseel, Undertones en Gogol's Dode Zielen

Pieter van der Wielen praat met Jan Rosseel wiens ruimtelijke installatie van zijn project 'Belgische Herfst' nu in FOAM is te zien. Ook maken we een rondgang met curatoren Juha van 't Zelfde en Valentijn Bijvanck langs de bijzondere geluidsinstallatie in de St. Pietersberg voor de tentoonstelling 'Undertones' in Maastricht. En we zoeken het succes uit achter Gogol's 'Dode Zielen'. Verder o.a. een bijdrage van schrijfster Niña Weijers, die zich nog eenmaal door het nieuws laat inspireren en muziekjournalist Atze de Vrieze praat ons bij op het gebied van de hedendaagse popmuziek.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Belgische Herfst van Jan Rosseel

vanaf 00:33:04

Belgische Herfst is een beeldend onderzoek naar de Bende van Nijvel, die in totaal achtentwintig dodelijke slachtoffers maakte. Documentaire fotograaf Jan Rosseel reconstrueerde de gebeurtenissen van bijna dertig jaar geleden op basis van feitelijke informatie uit politierapporten maar ook naar aanleiding van verhalen van ooggetuigen en persoonlijke herinneringen over de gewelddadige misdaden van deze bende. We praten met Jan Rosseel wiens ruimtelijke installatie van zijn project nu in FOAM is te zien.

Nieuwe vertaling van Gogol's Dode zielen

vanaf 01:12:22

Gogol's Dode zielen is tegelijk een van de meest geslaagde én betreurenswaardige romans uit de wereldliteratuur. Meest geslaagd omdat de roman door zijn held, gentleman-oplichter Tsjitsjikov, eenzelfde onvergetelijke status verworven heeft als Don Quichot. Meest betreurenswaardig omdat Gogol zijn meesterwerk voor een groot deel aan het vuur prijsgaf. De klassieker wordt met grote regelmaat door schrijvers als een favoriet werk genoemd. Maarten Westerveen zoekt uit waarom.

Undertones in Maastricht

vanaf 01:42:17

In Maastricht stikt het van de ondergrondse ruimtes: oude gevangeniscellen, kazematten, de cryptes van de Sint Servaasbasiliek en natuurlijk de mergelgrotten in de Sint Pietersberg. Voor de tentoonstelling Undertones in Maastricht ontwierpen verschillende geluidskunstenaars installaties in cultureel erfgoed, zoals kerken en forten. Tjitske Mussche maakt een rondgang met curatoren Juha van 't Zelfde en Valentijn Bijvanck langs de bijzondere geluidsinstallatie in de St. Pietersberg.