Nooit Meer Slapen

met o.a. Wilfried de Jong, rapper Winne en het keerpunt van A.L. Snijders

Nooit Meer Slapen

met o.a. Wilfried de Jong, rapper Winne en het keerpunt van A.L. Snijders

Pieter van der Wielen ontvangt Wilfried de Jong in de studio voor een gesprek over het 27ste seizoen van VPRO's Zomergasten. Ook blikken we met rapper Winne terug op zijn eerste jaar bij Great Minds. Verder bericht correspondent Robert Portier vanuit Melbourne, Australië en singer- songwriter Eva Meijer vertelt wat haar door de nacht helpt. En we vragen deze zomer aan kunstenaars naar het keerpunt in hun leven. Vannacht vragen we het schrijver van zeer korte verhalen: A.L. Snijders. (Foto: Merlijn Doomerink).

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Wilfried de Jong presenteert 27ste seizoen van Zomergasten

vanaf 00:02:33

Vanaf 20 juli presenteert Wilfried de Jong het 27ste seizoen van VPRO's 'Zomergasten'. Het programma ontving vorige maand de Ere-Zilveren Nipkowschijf, de oeuvreprijs, omdat het volgens tv-critici 'al 25 jaar elke zomer het gesprek van de dag is'. De Jong maakte aanvankelijk furore in het theater en later als schrijver en programmamaker met liefde voor sport en jazz. Sinds vorig jaar presenteert hij 'Zomergasten'. Pieter van der Wielen ontvangt Wilfried de Jong in de studio. (Foto: Merlijn Doomerink).

Het keerpunt: A.L. Snijders

vanaf 01:14:33

Waar komt het besluit of het verlangen vandaan om te gaan schrijven, schilderen of beeldhouwen? Verslaggever Mathijs Deen vraagt naar het keerpunt in het leven van A.L. Snijders. De schrijver traceert het begin van zijn schrijverschap naar de hoek van de Roompotstraat en de Volkerrakstraat, kort na de oorlog, waar hij getuige was van de arrestatie van een kinderlokker. Vijf jaar later las hij het gedicht 'Het uur U' van Nijhoff. Die combinatie van gebeurtenissen riep iets in hem wakker wat nooit meer is gaan slapen.

Rapper Winne blikt terug op zijn eerste jaar bij Great Minds

vanaf 01:42:33

Rapper Winne staat bekend om rapteksten met een maatschappelijke boodschap. Zijn carrière loopt als een speer. Toch besluit hij vorig jaar om samen met drie andere succesvolle soloartiesten de Hip Hop groep Great Minds op te richten. Een gouden zet, want hun cd komt binnen op nummer twee van de album top 100. Er volgen uitverkochte zalen voor rappers Jiggy Djé, Sticks, Winne en producer Dr. Moon. Nicole Terborg zoekt Winne thuis op in Rotterdam om terug te blikken op zijn eerste jaar bij Great Minds.