Nooit Meer Slapen

met o.a. Maurits Berger, Olphaert den Otter en de vergeten literaire klassiekers

Nooit Meer Slapen

met o.a. Maurits Berger, Olphaert den Otter en de vergeten literaire klassiekers

Pieter van der Wielen praat met Maurits Berger over de strijd die zich in Irak afspeelt. En hoe zit het met het oplaaiende conflict in Israël? En we gaan in Rotterdam bij schilder Olphaert den Otter op atelierbezoek n.a.v. de tentoonstelling van zijn 'World Stress Paintings'. Verder leest schrijfster Karin Amatmoekrim een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd. Ook praten we met literair criticus Arjen Fortuin en vader en zoon Luckerhoff van de Kennemer Boekhandel in Haarlem over de inzet op klassiekers.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Maurits Berger over de situatie in het Midden-Oosten

vanaf 00:02:46

Het is veelzeggend hoe snel we in het Westen terugvallen op historische en religieuze verklaringen om de gebeurtenissen in het Midden-Oosten te duiden, meent arabist Maurits Berger. 'De commentaren over de opmars van ISIS in Irak staan bol van verwijzingen naar islam en het koloniale verleden. Daarmee doen we deze mensen onrecht.' Pieter van der Wielen praat met Maurits Berger over de strijd die zich in Irak afspeelt. En hoe zit het met het oplaaiende conflict in Israël?

Ken uw klassiekers

vanaf 01:10:30

Onder de noemer Ken uw klassiekers slaan tien uitgeverijen deze zomer de handen ineen. De vergeten literaire klassieker is 'in'. Na het succes van de roman Stoner van John Williams enkele jaren geleden, verschijnen er steeds meer herontdekte romans in de schappen van de boekwinkel. Tjitske Mussche praat met literair criticus Arjen Fortuin en vader en zoon Luckerhoff van de Kennemer Boekhandel in Haarlem over de inzet op klassiekers en over het plotselinge succes van Ida Simons' roman De dwaze maagd.

World Stress Paintings van Olphaert den Otter

vanaf 01:41:38

Komend weekend opent in het Centraal Museum een tentoonstelling van 24 ‘World Stress Paintings’ van schilder Olphaert den Otter, een reeks schilderijen waarin een combinatie van de vier elementen en menselijk handelen steeds weer catastrofaal uitpakt. Bij de tentoonstelling verschijnt een boek met alle 150 werken die Den Otter sinds 2009 in de serie maakte. Gijsbert van der Wal gaat in Rotterdam bij hem op atelierbezoek.