Nooit Meer Slapen

Met o.a. Joost de Vries, nepwapens uit de DDR en I Dream Of Wires

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Joost de Vries, nepwapens uit de DDR en I Dream Of Wires

Het boek 'Vechtmemoires' bevat essays waarin hij de (literaire) cultuur van de eenentwintigste eeuw onderzoekt. Pieter van der Wielen praat met de schrijver van het boek, literatuurcriticus Joost de Vries. En historicus Thoms von der Dunk en fotografe Anika Schwarzlose vertellen over het nut van nepwapens en vanwege het Amsterdams Dance Event praten we met Kyteman over de terugkeer van de 'modular synthesizer'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Joost de Vries: Vechtmemoires

vanaf 00:03:04

Met de romans 'Clausewitz' en 'De republiek' vestigde Joost de Vries, kunstredacteur bij De Groene Amsterdammer, zijn naam als schrijver. Zijn nieuwe boek 'Vechtmemoires' bevat essays waarin hij de (literaire) cultuur van de eenentwintigste eeuw onderzoekt. Waarom zijn sommige schrijvers mannen en andere schrijvers mietjes? Waarom vallen alle vrouwen voor de personages van Tommy Wieringa? Waarom zijn Arnon Grunbergs helden gedoemd om te falen? Waarom is ironie de ziekte van deze tijd – en van de literatuur in het bijzonder? Waarom zijn de jonge schrijvers van nu zo geobsedeerd door afstand? Impliciet en niet-zo-impliciet ontstaat er in 'Vechtmemoires' een zelfportret van de schrijver als lezer. Pieter van der Wielen ontvangt Joost de Vries in de studio.

Nepwapens uit de DDR in Foam

vanaf 01:13:12

Tijdens de Koude Oorlog werd in Oost-Duitsland een speciale afdeling in het leger opgericht voor het ontwikkelen van nep-wapens. Fotograaf Anika Schwarzlose (DDR,1982) ontdekte een verwantschap die ze niet verwacht had. De foto’s die ze maakte zijn nu te zien in fotografiemuseum FOAM in Amsterdam. Emmie Kollau praat met de fotografe en historicus Thoms von der Dunk.

De terugkeer van de modulaire synthesizer

vanaf 01:42:28

Tijdens Amsterdam Dance Event draait 'I Dream Of Wires'. Een documentaire over de geschiedenis, teloorgang en wederopstanding van 'modulaire synthesizers', de bron van alle elektronische muziek zoals we die nu kennen. Jan Paul de Bondt krijgt van Kyteman een demonstratie van het muziekinstrument, dat uit de jaren '60 stamt.