Nooit Meer Slapen

met o.a Rob Riemen, een buurtbieb en Martijn Teerlinck

Nooit Meer Slapen

met o.a Rob Riemen, een buurtbieb en Martijn Teerlinck

Oprichter en directeur van 'het Nexus Instituut' is Rob Riemen is gast in de studio. Pieter van de Wielen praat met hem over oorlog en vrede en meer. Een van de eenentwintig dichters van 'de Nacht van Poëzie' praat over het schrijversvak. Vandaag: Bart Chabot. Verslaggever Nicole Terborg gaat op bezoek bij een buurtbibliotheek. En verder praten we met dichter Erik Jan Harmens praten we over de gedichten van Martijn Teerlinck.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Rob Riemen: Oorlog & vrede

vanaf 00:02:45

Waarom oorlog? Een vraag die nu opnieuw zeer actueel is. De culturele denktank het Nexus Instituut buigt zich erover op de conferentie War and Peace ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan. Oprichter en directeur van het Nexus Instituut is Rob Riemen. Hij is cultureel filosoof en schrijver van Adel van de geest. Een vergeten ideaal (2009) en De eeuwige terugkeer van het fascisme (2010). Pieter van der Wielen praat met hem over oorlog en vrede, en meer.

Martijn Teerlinck: Ademgebed

vanaf 01:14:10

Negen maanden na zijn dood verschijnen de gedichten van Martijn Teerlinck. Teerlinck overleed eind vorig jaar aan complicaties die optraden bij een operatie aan zijn aorta. Bij leven had hij grote moeite om zijn poëzie gepubliceerd te krijgen. Terwijl dat misschien goed had gekund, als de uitgevers hadden geweten dat Martijn Teerlinck ook de muzikant was die in 2013 het album Child of Lov uitbracht. Maar de gedichten moesten voor zichzelf spreken. De dichter Erik Jan Harmens kende Teerlinck goed, al hoorde ook hij pas na zijn dood dat Martijn Teerlinck en de Child of Lov een en dezelfde persoon waren. Harmens schreef, misschien wel tegen de wens van Teerlinck in, toch een inleiding bij de bundel, die dezelfde titel meekreeg als een van de weinig opgenomen voordrachten van Teerlinck: Ademgebed. Mathijs Deen praat met Erik Jan Harmens.

De buurtbieb in Venlo

vanaf 01:46:39

De afgelopen tien jaar zijn er honderden openbare bibliotheken gesloten in Nederland. Maar er komen ook particuliere initiatieven bij. Belinda en Theo Augustinus zijn een boeken uitleen gestart in de gang en woonkamer van hun rijtjeshuis. Verslaggever Nicole Terborg gaat naar Venlo om het Limburgs echtpaar te spreken en hun bibliotheek te zien.