Nooit Meer Slapen

met o.a Sana Valiulina, Babah Taraqally, Vamba Sherif en Ernest Hemingway

Nooit Meer Slapen

met o.a Sana Valiulina, Babah Taraqally, Vamba Sherif en Ernest Hemingway

Pieter van der Wielen praat met schrijfster Sana Valiulina over haar nieuwe roman 'Kinderen van Brezjnev'. En we praten met schrijvers Babah Tarawally en Vamba Sherif, die familie in Sierra Leone en Liberia hebben wonen, over de gevolgen van het ebola-virus. Schrijver en dichter Erik Jan Harmens leest zijn eerste bijdrage van de roulerende schrijfopdracht. En met schrijver Jan van Mersbergen praten we over het werk en leven van de Amerikaanse auteur Ernest Hemingway.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Sana Valiulina: Kinderen van Brezjnev

vanaf 00:04:08

Schrijfster en vertaalster Sana Valiulina werd geboren in Estland. Na haar studie Noorse taal- en letterkunde in Moskou emigreerde ze naar Nederland, waar ze in 2000 debuteerde met de semi-autobiografische roman 'Het kruis'; over het leven in een Moskouse studentenflat. Haar nieuwe boek 'Kinderen van Brezjnev' gaat over liefde en verraad tegen de achtergrond van het economische en geestelijke verval van de Sovjet-Unie, de onderhuidse etnische spanningen, de Afghaanse Oorlog, de langzame maar zekere criminalisering van het land, met als apotheose de gewelddadige overgang naar de markteconomie, culminerend in het nieuwe Rusland. De boven- en de onderwereld zijn definitief samengesmolten. Pieter van der Wielen ontvangt Sana Valiulina in de studio.

Bezorgd om ebola in het vaderland

vanaf 01:11:40

De uit Sierra Leone afkomstige Nederlandse schrijver Babah Tarawally heeft de afgelopen maanden in angst geleefd voor het ebola-virus. Voor Zam Magazine houdt hij een dagboek bij. En de Liberiaans-Nederlandse schrijver Vamba Sherif belt dagelijks met zijn familie in Liberia, waar de angst voor ebola de mensen verlamt. Verslaggever Nicole Terborg praat met beide schrijvers over de angst en machteloosheid.

Literaire meesters: Ernest Hemingway

vanaf 01:44:06

De bundel 'Een mekka voor veinzers', die binnenkort uitkomt, bevat zestien niet eerder vertaalde verhalen en columns van de Amerikaanse auteur Ernest Hemingway. Hij schreef de teksten tussen 1920 en 1922, een periode die hij grotendeels als correspondent in Europa doorbracht. Maarten Westerveen praat met schrijver Jan van Mersbergen over het werk en leven van de Amerikaanse auteur Ernest Hemingway.

advertentie