Nooit Meer Slapen

met o.a Arnold Karskens, Citizenfour en Hugo Claus

Nooit Meer Slapen

met o.a Arnold Karskens, Citizenfour en Hugo Claus

Arnold Karskens is oorlogsverslaggever en gespecialiseerd in onderzoek naar oorlogsmisdadigers. Pieter van der Wielen praat met hem over zijn boek 'De zaak-Zorreguieta'. En naar aanleiding van de documentaire 'Citizenfour' praten we met Teun Gautier, een van de initiatiefnemers van het Nederlandse klokkenluidersplatform Publeaks. En met regisseur Casper Vandeputte spreken we over Hugo Claus (1929-2008), de godfather van de moderne Nederlandstalige toneelschrijfkunst.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Arnold Karskens: De zaak-Zorreguieta

vanaf 00:02:50

Arnold Karskens is oorlogsverslaggever en gespecialiseerd in onderzoek naar oorlogsmisdadigers. Tot zijn bekendste boeken behoren 'Pleisters op de ogen, pleister op de mond' (over de geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving, 2001) en 'Geen cent spijt' (over zijn speurtocht naar de bewijzen tegen de Nederlandse zakenman Frans van Anraat, die grondstoffen leverde voor chemische wapens aan Saddam Hoessein, 2006). In zijn nieuwe boek 'De zaak-Zorreguieta' zoekt hij naar het antwoord op de vraag of Jorge Zorreguieta medeverantwoordelijk is voor een van de grootste georganiseerde misdrijven van de twintigste eeuw, toen hij als (onder-)staatssecretaris van Landbouw voor de Argentijnse junta (1976-1983) werkte. Het was een periode waarin duizenden burgers het leven verloren. Pieter van der Wielen ontvangt journalist Arnold Karskens in de studio.

Citizenfour

vanaf 01:12:47

Een hotelkamer in Hongkong waar een klokkenluider het ene staatsgeheim na het andere onthult. Dat is het decor van de film 'Citizenfour' van documentairemaker Laura Poitras. De hoofdrolspeler van de documentaire, die op het IDFA is te zien, is oud-NSA-medewerker Edward Snowden. Floortje Smit praat met Teun Gautier, een van de initiatiefnemers van het Nederlandse klokkenluidersplatform 'Publeaks'.

De toneelteksten van Hugo Claus

vanaf 01:43:04

'Vrijdag' is een toneelklassieker van Hugo Claus (1929-2008) over een veertigjarige arbeider die na veertien maanden vast te hebben gezeten onverwachts uit de gevangenis wordt ontslagen. Hij werd veroordeeld wegens incest met zijn dochter. Zij klaagde hem aan, uit wraak volgens hem. Het Nationale Toneel brengt de klassieker opnieuw in het theater. Verslaggever Botte Jellema praat met regisseur Casper Vandeputte over Hugo Claus, de godfather van de moderne Nederlandstalige toneelschrijfkunst.