Nooit Meer Slapen

met o.a. Dirk Draulans, New Horizons en Elliott Smith

Nooit Meer Slapen

met o.a. Dirk Draulans, New Horizons en Elliott Smith

In het boek 'De macht van het minuscule' beschrijft Dirk Draulans de verborgen wereld van schimmels, gisten en bacteriën. Pieter van der Wielen praat met hem. Verder aandacht voor de tentoonstelling 'New Horizons' en zanger-gitarist Marien Dorleijn (Moss) ging voor ons naar 'Heaven Adores You', de documentaire over de in 2003 overleden muzikant Elliott Smith.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Dirk Draulans: De macht van het minuscule

vanaf 00:03:05

Ze zijn er overal en altijd: microben, ofwel schimmels, gisten en bacteriën. De natuur bestaat grotendeels uit die ontelbare micro-organismen die het leven op aarde mogelijk maken - en wij ook. Zonder microben overleeft niemand, en dus moet de mens niet langer beschouwd worden als een soort, maar als een conglomeraat van soorten, een wandelende biotoop. Maar wat weten we eigenlijk over die minuscule wereld waarvan we onbewust deel uitmaken? In het boek De macht van het minuscule beschrijft Dirk Draulans de verborgen wereld van schimmels, gisten en bacteriën. De Vlaamse bioloog, journalist en schrijver is een uur te gast bij Nooit Meer Slapen, Pieter van der Wielen praat met hem.

Elliott Smith: Heaven Adores You

vanaf 01:11:40

Op het IDFA draait volgende week de documentaire Heaven Adores You, en laat zien wie Elliot was, vòòr hij bekendheid kreeg met zijn soundtrack voor de film Good Will Hunting, en wat het succes met hem deed. Zanger-gitarist én Elliott Smith-fan Marien Dorleijn, voorman van de band Moss, ging voor ons naar de film. Emmie Kollau sprak met hem.

New Horizons: de kunst achter games

vanaf 01:39:51

Met de tentoonstelling New Horizons laat het Fries Museum in Leeuwarden de wisselwerking tussen traditionele kunst en game art zien. De beeldtaal van games bestaat pas drie decennia. De zoektocht naar manieren om de ruimte levensecht te verbeelden heeft zich hier in sneltreinvaart voltrokken; techniek bepaalt de mogelijkheden. Maar game artists zijn schatplichtig aan kunststromingen als het symbolisme, de romantiek en het surrealisme. Verslaggever Jan Paul de Bondt ging er kijken en doet verslag.