Nooit Meer Slapen

met o.a Marc Schmidt, The Dude en Grootstad

Nooit Meer Slapen

met o.a Marc Schmidt, The Dude en Grootstad

Is het mogelijk om buiten ons menselijk perspectief te denken? Marc Schmidt onderzocht het in zijn documentaire 'The Chimpanzee Complex'. Schmidt is een uur te gast bij Nooit Meer Slapen. Verder aandacht voor 'The Dude' uit 'The Big Lebowski'. Leest schrijver Jamal Ouariachi een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd. En we praten met scenarist en columnist Daan Windhorst over de huidige generatie twintigers in de voorstelling 'Grootstad'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Marc Schmidt: Het chimpansee complex

vanaf 00:03:42

Met zijn De regels van Matthijs won regisseur Marc Schmidt vele prijzen. Hierin portretteert hij zijn jeugdvriend Matthijs, die als autist probeert orde in de chaos om hem heen te scheppen. Op het IDFA gaat Het chimpansee complex in première, een film over chimpansees die na jarenlang gevangenschap weer moeten leren om onder soortgenoten te leven. De documentaire volgt het resocialisatieproces van een aantal chimpansees bij Stichting AAP. De verzorgers die dit proces begeleiden, werken aan een paradoxale utopie: als mensen proberen ze de chimpansees te leren weer als primaten te leven. Emotionele confrontaties en ethische kwesties benadrukken de ambigue relatie tussen mens en dier. Is het mogelijk om buiten ons menselijk perspectief te denken? Documentairemaker Marc Schmidt is een uur te gast bij Nooit Meer Slapen.

'The Dude' en de moderne single

vanaf 01:12:38

De luie, verlopen hippie Jeffrey Lebowski, de hoofdpersoon uit 'The Big Lebowski' (1998) werd razendsnel een legendarische figuur uit de filmgeschiedenis. Wat kan 'The Dude’ de moderne single leren? Op een avond georganiseerd door de Single Issue Partij laat genderwetenschapper Maaike Meijer er haar licht over schijnen. Emmie Kollau sprak met haar, voorafgaande aan die lezing.

De nachtcorrespondent: Biesheuvel prijs

vanaf 01:27:23

Er is een nieuwe literaire prijs in het leven geroepen, 'de J.M.A. Biesheuvel-prijs', die jaarlijks zal worden toegekend aan de beste oorspronkelijk in het Nederlands geschreven en uitgegeven verhalenbundel van het voorgaande jaar. Wat vindt Maarten Biesheuvel ervan, dat deze prijs naar hem is vernoemd? Hij is inmiddels 75 jaar, geeft zelden interviews, maar Nooit Meer Slapen stond hij te woord.

Grootstad

vanaf 01:41:18

Amsterdam is het creatieve en intellectuele centrum van Nederland, en het is tegelijkertijd een onmiskenbare ijdeltuitenhoofdstad. Dat zegt Daan Windhorst, schrijver van de voorstelling 'Grootstad'. Hij neemt de jonge, hippe Amsterdammers op de hak. Verslaggever Botte Jellema ging naar een repetitie van Grootstad, in een trappenhuis van de Stadsschouwburg in Amsterdam, en ontmoette daar Daan Windhorst.