Nooit Meer Slapen

Met o.a Gijs Naber, Cineblend en Die taal die weet wat

Nooit Meer Slapen

Met o.a Gijs Naber, Cineblend en Die taal die weet wat

Vannacht is acteur Gijs Naber te gast in de studio. Pieter van der Wielen praat met hem over de film 'Aanmodderfakker'. We bezochten een Cineblend-avond, waar werd gediscussieerd door filmmakers over propaganda over en weer. En de Russische gemeenschap in Nederland blijkt ernstig verdeeld.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Gijs Naber over Aanmodderfakker

vanaf 00:02:46

De film was de grote winnaar van de Gouden Kalveren, die begin oktober werden uitgereikt op het Nederlands Film Festival: Aanmodderfakker. De tragikomedie van regisseur Michiel ten Horn, die vanaf donderdag in de bioscoop is te zien, gaat over de 32-jarige nietsnut van een student Thijs, die nog altijd op de zak van zijn ouders teert en niks met zijn leven doet. Als hij het veel jongere zusje van zijn zwager ontmoet, krijgt hij een kans om zijn leven wellicht een nieuwe wending te geven. Pieter van der Wielen praat met acteur Gijs Naber, die een Gouden Kalf kreeg voor zijn hoofdrol in Aanmodderfakker. Naber is vast verbonden aan het RoTheater, en duikt geregeld op in films en televisieseries.

Rusland en Nederland: koude oorlog of beeldenoorlog?

vanaf 01:13:20

Sinds de annexatie van de Krim door Rusland, is de term Koude Oorlog weer actueel.  Tijdens een Cineblend-avond wordt gediscussieerd door filmmakers over propaganda over en weer. Ook de Russische gemeenschap in Nederland blijkt ernstig verdeeld. Emmie Kollau spreekt met documentairemakers Masha Novikova en Oksana Maksimchuk. En er is een reactie van Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS nieuws.

Die taal, die weet wat

vanaf 01:41:32

Waar komende de woorden en uitdrukkingen vandaan die we dagelijks gebruiken? Taalkundige Jan Stroop schrijft in De taal, die weet wat niemand de wet voor, want, zo wil zijn lijfspreuk: 'Wat niet kan, kun je niet zeggen en wat je kunt zeggen, dat kan dus gewoon.' Mathijs Deen spreekt met Jan Stroop over de taal van alledag.

advertentie