Nooit Meer Slapen

Met o.a Louwrens Hacquebord, Sandro Setola en Christiaan Weijts

Nooit Meer Slapen

Met o.a Louwrens Hacquebord, Sandro Setola en Christiaan Weijts

Louwrens Hacquebord is archeoloog en fysisch geograaf. In het boek 'De Noordse Compagnie (1614-1642). Opkomst, bloei en ondergang' beschrijft Hacquebord de Nederlandse walvisvaartgeschiedenis. Pieter van der Wielen ontvangt hem in de studio. Verder aandacht voor de 'Beachhouse' serie van beeldend kunstenaar Sandro Setola en vertelt schrijver Christiaan Weijts over zijn nieuwe roman 'De linkshandigen'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Louwrens Hacquebord: De Noordse Compagnie

vanaf 00:02:50

Louwrens Hacquebord is als archeoloog en fysisch geograaf enkele tientallen keren naar het poolgebied geweest om de resten van de nederzettingen van de Noordse Compagnie te onderzoeken. Het is precies 400 jaar geleden dat het Nederlands kartel voor de walvisvaart werd opgericht. In het boek De Noordse Compagnie (1614-1642). Opkomst, bloei en ondergang beschrijft Hacquebord de Nederlandse walvisvaartgeschiedenis. In die periode werd de kennis verworven die noodzakelijk was voor een succesvolle jacht en die jacht was door prijs- en vangstafspraken duurzaam waardoor het aantal walvissen niet afnam. Pieter van der Wielen praat met Louwrens Hacquebord over zijn expedities naar de poolgebieden en over de walvisvangst in de 17de eeuw.

Christiaan Weijts: De linkshandigen

vanaf 01:13:24

In Christiaan Weijts' nieuwe roman De Linkshandigen breekt Simon Sinkelberg, beter bekend als cartoonist Zink, met de redactie van zijn krant. Het betekent het begin van woeste tocht door Europa. Hij scheurt weg in zijn auto en neemt een jonge vrouw mee die met een cellokoffer staat te liften. Maarten Westerveen sprak met Christiaan Weijts over zijn nieuwe roman De Linkshandigen.

Sandro Setola: de Beachhouse-serie

vanaf 01:45:45

In de Willem II-fabriek in ’s-Hertogenbosch laat de Rotterdamse kunstenaar Sandro Setola tot en met 14 december werken zien uit zijn Beachhouse-serie. In tekeningen en sculpturen verkent Setola al vele jaren een schelpachtig gebouw waarover hij ooit droomde. Met ieder nieuw werk blijkt dat bouwsel weer andere kamers of een iets ander uiterlijk te hebben. Gijsbert van der Wal bekeek de tentoonstelling samen met de kunstenaar.