Nooit Meer Slapen

met o.a. Arie Schippers, Jean Desmets droomfabriek, en ontzamelen via Onterfd Goed

Nooit Meer Slapen

met o.a. Arie Schippers, Jean Desmets droomfabriek, en ontzamelen via Onterfd Goed

Pieter van der Wielen praat met schilder en beeldhouwer Arie Schippers, wiens werk op papier is samengebracht in de Fondation Custodia in Parijs en in het boek 'Tussen notitie en droom'. Verder aandacht voor de expositie 'Jean Desmets droomfabriek' in EYE en een rondgang langs alle opgeslagen kunstobjecten bij de Stichting Onterfd Goed in Den Bosch.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Arie Schippers: Tussen notitie en droom

vanaf 00:02:46

Arie Schippers is schilder en beeldhouwer. Hij werkt zowel naar de waarneming als uit de verbeelding. In de afgelopen veertig jaar heeft dat tot een omvangrijk oeuvre geleid. Zo maakte hij – onder veel meer – een reeks gebeeldhouwde imaginaire portretten, een groep grote geschilderde figuurstukken naar de fantasie en plein air-schilderijen van Nederland omstreeks de eeuwwisseling, met tankstations, meubelboulevards en auto’s die in het landschap zijn geparkeerd zoals vrouwenschoenen soms uitgeschopt op een vloer liggen. Bijna alle verschillende vertakkingen van dat oeuvre zijn te herleiden tot Schippers' werk op papier. In de tekeningen ontstaat al het andere werk. Pieter van der Wielen praat met Arie Schippers, wiens werk op papier nu is samengebracht in de Fondation Custodia in Parijs en in het boek Tussen notitie en droom.

Jean Desmets droomfabriek

vanaf 01:13:58

Met de tentoonstelling Jean Desmets droomfabriek opent EYE een van zijn schatkamers. De Vlaming Jean Desmet was in de jaren 1907–1916 een pionier van het Nederlandse bioscoopbedrijf. Hij kocht en vertoonde films in de jaren tien van de vorige eeuw - in de periode waarin film van kermisvermaak tot serieus massamedium werd. De tentoonstelling is een hommage aan hem, maar vooral ook aan de films die hij vertoonde. Floortje Smit ging op zoek naar de man achter de collectie; met filmwetenschapper Ivo Blom, die zijn archief bestudeerde en Ilse Hughan, filmproducent en kleindochter van Desmet. 

Ontzamelen met Onterfd Goed

vanaf 01:42:46

Wat aan kunst of voorwerpen in musea getoond wordt aan publiek, is vaak maar een heel klein percentage van de hele collectie. De rest is opgeslagen in depots. Sommige werken komen er jarenlang niet uit, of zijn zelfs vergeten. Stichting Onterfd Goed in Den Bosch helpt musea bij het 'ontzamelen'. Voor de afgestoten werken zoekt de stichting een nieuwe bestemming. Verslaggever Beitske de Jong krijgt een rondleiding van Dieuwertje Wijsmuller, directeur van Onterfd Goed.