Nooit Meer Slapen

met o.a. Emma Curvers, Madame Manet en De kunst van het sterven

Nooit Meer Slapen

met o.a. Emma Curvers, Madame Manet en De kunst van het sterven

Anton de Goede spreekt met Emma Curvers, van wie zojuist haar debuutroman ‘Iedereen kan schilderen’ is verschenen. Een verhaal over een gezin waarin de vader alle aandacht opeist. Verder zijn we aanwezig bij ‘De kunst van het sterven’, een speciale middag tijdens het Theater Festival, alwaar verschillende acteurs sterfscènes spelen. En we besteden aandacht aan het boek ‘Madame Manet’, waarin het bijzondere verhaal van Suzanne Leenhoff is opgetekend; een pianiste uit Zaltbommel.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Emma Curvers; Iedereen kan schilderen

vanaf 00:35:12

In de roman 'Iedereen kan schilderen' probeert de twintigjarige Iris vrede te vinden met een gezinsleven waarin haar vader alle aandacht opeist. De overige gezinsleden lijden aan Hans. Ze gaan veelvuldig in therapie, afzonderlijk en samen, tot iedereen aan zijn eigen geestelijke gezondheid begint te twijfelen. Met de moed der wanhoop blijven ze geloven in de beloofde verbetering. Maar na de zoveelste vernedering is de maat vol. Anton de Goede praat met filosofe Emma Curvers over haar debuutroman.

Madame Manet

vanaf 01:12:54

150 jaar nadat de schilder Eduard Manet naar Zaltbommel kwam om te trouwen met Suzanne Leenhoff, vertelt beeldend kunstenaar en kunsthistoricus Ton van Kempen het onwaarschijnlijke verhaal van hun liefde, hun huwelijk en haar gesjoemel en bedrog na de dood van Manet. Verslaggever Mathijs Deen praat met Ton van Kempen en zijn vrouw Nicoline van de Beek. Zij schreven een boek over Suzanne Leenhoff, 'Madame Manet', dat binnenkort in eigen beheer verschijnt.

Sterfscènes: Hoe te sterven, op toneel?

vanaf 01:45:38

Hoe te sterven, op het toneel? Zaterdag is tijdens het Nederlands Theaterfestival een speciale middag over de kunst van het sterven. Acteurs tonen verschillende sterfscènes op het grote toneel van de Amsterdamse Schouwburg. Botte Jellema ging naar een repetitie en trof daar de acteurs Nanette Edens, Ian Bok, Leonoor Dik en Dieuwertje Dir.