Nooit Meer Slapen

met o.a. Wayne McLennan, Wim Helsen en Candy Dulfer

Nooit Meer Slapen

met o.a. Wayne McLennan, Wim Helsen en Candy Dulfer

Van avonturier Wayne McLennan verscheen het boek 'Zuivere Zijde, en andere waargebeurde verhalen'. Anton de Goede praat met de in Australië geboren auteur. En we praten met saxofoniste Candy Dulfer over het instrument dat zo bepalend voor haar is geweest. En de Vlaamse cabaretier (èn poëzieliefhebber) Wim Helsen vertelt over het werk van dichter en schrijver Jan Arends (1925-1974, wiens werk opnieuw wordt uitgegeven.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De avonturen van zijdehandelaar Wayne McLennan

vanaf 00:33:37

De in Australië geboren Wayne McLennan was onder meer profbokser, barkeeper, zeevisser, bouwvakker, goudzoeker en bankmedewerker. Na decennia van avonturen besloot hij over zijn belevenissen te schrijven. In het boek 'Zuivere zijde' tekent McLennan zijn waargebeurde verhalen op als zijdehandelaar. Hoe smokkel je zo veel mogelijk zijde uit communistisch China? Hoe begin je daarmee een winkel? Hoe verviervoudig je de winst in een tropisch paradijs en hoe snel raak je dat geld weer kwijt? McLennan kent de antwoorden. In China legde hij de basis voor een zijdewinkel in Amsterdam, waar couturiers als Frank Govers, Edgar Vos en Frans Molenaar gretig inkochten. Anton de Goede ontvangt Wayne McLennan in de studio. (Foto: Jelmer de Haas)

Wim Helsen: Arends' poëzie is onontkoombaar

vanaf 01:16:46

Het leven en werk van de geplaagde dichter en schrijver Jan Arends (1925-1974) blijft mensen in de ban houden. Veertig jaar na zijn zelfmoord wordt zijn werk opnieuw uitgegeven. Er werd zelfs een feest aan Arends gewijd. Wat zou de vaak  gesloten en teruggetrokken schrijver daarvan hebben gevonden? Maarten Westerveen vraagt het aan de Vlaamse cabaretier en vriend van de poëzie, Wim Helsen.

Candy Dulfer: De saxofoon dankbaar

vanaf 01:47:17

Deze week is het tweehonderd jaar geleden dat Adolphe Sax (1814-1894) werd geboren, de uitvinder van de saxofoon. Dat wordt onder meer gevierd met een groot saxofoonfestival in Amsterdam, met optredens van o.a. Brandford Marsalis, Jacob ter Veldhuizen, Joris Roelofs, Ties Mellema en Candy Dulfer. Botte Jellema praat met Candy Dulfer over het instrument dat zo bepalend voor haar is geweest.

advertentie