Nooit Meer Slapen

met o.a. Emo Verkerk, Beschuit met muisjes en het werk van Johnny van Doorn

Nooit Meer Slapen

met o.a. Emo Verkerk, Beschuit met muisjes en het werk van Johnny van Doorn

Anton de Goede praat met beeldend kunstenaar Emo Verkerk, van wie dit weekend een tentoonstelling opent in het Gemeentemuseum te Den Haag. Verder praten we met regisseur Joeri Vos over de voorstelling ‘Beschuit met muisjes’, een Heijermans klassieker, en we besteden aandacht aan het werk van dichter en performer Johnny van Doorn.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Emo Verkerk: Graag of niet

vanaf 00:33:28

Het Gemeentemuseum Den Haag toont deze winter zo’n negentig schilderijen en beelden van Emo Verkerk. Zijn eerste schilderijen (rond 1978) zijn direct portretten: koene ondernemingen waarin gelijkenis – vorm en kleur leiden een eigen leven – onverbiddelijk overvloeit in een warboel van expressie, gewaarwording, spiegeling en projectie. Na 1987 maakt Verkerk zich los van het portret zoals iedereen dat begrijpt en kiest hij ervoor zijn eigen weg te gaan. Ontwapenende en vrolijke schilderijen en beelden tonen wat er kan gebeuren als je filosofie de vrije loop laat in een natuurlijke omgeving. Anton de Goede ontvangt de beeldend kunstenaar in de studio.

Beschuit met muisjes

vanaf 01:14:59

Is het een klucht, serieuze Nederlandse theatergeschiedenis, of beide? 'Beschuit met muisjes' is een Heijermansklassieker, waarmee de jonge regisseur Joeri Vos zijn debuut maakt in de grote zaal. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat Herman Heijermans werd geboren, en Joeri is groot bewonderaar van Heijermans. Botte Jellema zag de voorstelling en sprak met de regisseur.

Johnny van Doorn

vanaf 01:43:31

Johnny van Doorn (1944-1991), alias Johnny the Selfkicker, was een Nederlands schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar. Hij werd in 1966 bekend na zijn overdonderende optreden op de dichtersavond Poëzie in Carré. Van Doorn werd door collega-dichters meteen als talent herkend, Campert was een bewonderaar en Vinkenoog noemde hem 'onze modernste dichter'. Deze week zou hij 70 jaar zijn geworden. Ter gelegenheid daarvan verschijnen we twee verzamelbundels: 'Droom Vrijuit' en 'Hou Contact'. Maarten Westerveen maakte een portret van Johnny van Doorn.