Nooit Meer Slapen

met o.a. Michiel Driebergen, Broeders en Vivian Maier

Nooit Meer Slapen

met o.a. Michiel Driebergen, Broeders en Vivian Maier

Vannacht is documentair journalist Michiel Driebergen te gast in de studio. Anton de Goede praat met hem over het boek 'Lviv, stad van paradoxen'. Verder aandacht voor het werk van de Amerikaanse straatfotografe Vivian Maier, dat binnenkort in Foam is te zien. En we praten met journaliste Jutta Chorus, die samen met Ahmet Olgun, de verhalen optekenden van de vrienden van Mohammed B., zoals gepubliceerd in het boek 'Broeders'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Lviv, stad van paradoxen

vanaf 00:32:24

Documentair journalist Michiel Driebergen werkt vanuit Krakau (Polen) en Lviv (Oekraïne). In het boek 'Lviv, Stad van paradoxen' staat - naast vele foto’s van documentair fotograaf Dolph Kessler - zijn essay over de geschiedenis van de inwoners van de stad. Lviv wordt gezien als één van de mooiste steden van Europa, maar lag jarenlang verstopt achter het IJzeren Gordijn in Oekraïne. Het is een stad waar Hitler en Stalin vrij spel kregen en de Midden-Europese cultuur systematisch is verwoest. De meeste bewoners werden verdreven of vermoord. Toch bleven de gebouwen wonderwel gespaard. Wat doet zo’n verleden van grootse bloei en gruwelijke neergang met een stad, hoe gaan de huidige bewoners met die erfenis om? Anton de Goede vraagt het aan Michiel Driebergen.

De broeders van Mohammed B.

vanaf 01:14:09

Een groepje jongens zint op grootse daden. Als een van hen zijn grootse daad pleegt, en hij vermoordt Theo van Gogh, ziet de wereld ineens ook die anderen. Het groepje rond Mohammed B. wordt opgepakt en opgesloten. De moord van hun vriend verandert hun leven net zo goed. In de tien jaar die zijn verstreken, brachten ze eerst geruime tijd in de gevangenis door, tegenwoordig leidt een groot deel van hen een hachelijk bestaan in een uithoek van Marokko. Emmie Kollau praat met Jutta Chorus, die samen met Ahmet Olgun in het boek 'Broeders' de verhalen optekenden.

De straatfotografie van Vivian Maier

vanaf 01:41:01

In 2007 kocht John Maloof een doos met dertigduizend negatieven. Hij bleek een historische schat in handen te hebben: Vivian Maier (1926-2009), die veertig jaar als oppas in Chicago had gewerkt, bleek meer dan honderd duizend schitterende foto's te hebben genomen. De straatfotograaf drukte haar werk zelden af, en liet het aan niemand zien. Vanaf 7 november is haar werk te zien in Foam en Floortje Smit praat met curator Claudia Küssel over de fascinerende fotografe van Maier.