Nooit Meer Slapen

met o.a. Hans Jaap Melissen, Kraftwerk, en 150 jaar Alice in Wonderland

Nooit Meer Slapen

met o.a. Hans Jaap Melissen, Kraftwerk, en 150 jaar Alice in Wonderland

Ineens kende de hele wereld die twee letters: IS, een terreurgroep die midden in de chaos van Irak en Syrië de Islamitische Staat uitriep. Pieter van der Wielen praat met oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen n.a.v. zijn boek 'IS. Tot alles in staat'. Verder o.a. aandacht voor de bijzondere concertreeks van de Duitse electronicapioniers Kraftwerk en met Gouden Penseel-winnares Floor Rieder praten we over de nieuwe editie van 'Alice in Wonderland'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hans Jaap Melissen: IS. Tot alles in staat

vanaf 00:02:43

Ineens kende de hele wereld die twee letters: IS, een terreurgroep die midden in de chaos van Irak en Syrië de Islamitische Staat uitriep. Het Westen was overdonderd en greep in, maar IS laat zich niet makkelijk verslaan. Wie zijn deze mensen precies, wat willen ze en waar komen ze vandaan? In IS. Tot alles in staat beschrijft oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen het New York van net na 9/11 en de oorlogen in Irak en Syrië. Als een van de weinige journalisten gaat Melissen nog naar plekken waar een aantal van zijn collega’s is ontvoerd en later onthoofd. Melissen laat zien hoe een vruchtbare voedingsbodem kon ontstaan van waaruit een onbeduidend groepje rebellen uitgroeide tot een van de rijkste en meest meedogenloze terreurbewegingen ooit. Pieter van der Wielen spreekt met Hans Jaap Melissen.

Het Kraftwerk-oeuvre in 8 dagen

vanaf 01:11:49

Acht dagen achter elkaar staat de Duitse band Kraftwerk in poptempel Paradiso in Amsterdam. De elektronicaband maakte in 1974 het baanbrekende album Autobahn, en verfijnde daarna het maken van synthesizermuziek voortdurend. Botte Jellema spreekt over het belang van Kraftwerk voor de muziek met NRC-journaliste Hester Carvalho, die naar drie concerten gaat, en hij ontmoet een fan die naar bijna alle acht gaat.

150 jaar Alice in Wonderland

vanaf 01:39:59

Het boekomslag van een Nederlandse heruitgave van Lewis Carrolls klassieker Alice in Wonderland is verkozen tot het boek met de mooiste boekcover van 2014. Precies 150 jaar geleden verscheen de eerste druk. Het was Floor Rieder die de boeken 'De avonturen van Alice in Wonderland' en 'in Spiegelland' mocht voorzien van nieuwe illustraties. In deze nieuwe editie maakte ze gebruik van een oude krastechniek waarbij ze een nieuwe, geestige en tijdloze Alice wist te scheppen. Floortje Smit praat met Gouden Penseel-winnares Floor Rieder over haar werk.