Nooit Meer Slapen

met o.a. Erik Jan Harmens, Mariëtte Haveman, en mode voor de transgender

Nooit Meer Slapen

met o.a. Erik Jan Harmens, Mariëtte Haveman, en mode voor de transgender

Zijn leven tot op de bodem, dat beschrijft Erik Jan Harmens in zijn nieuwe roman 'Hallo Muur'. Een eerlijk verslag over dwalen, falen en blijven ademhalen. Pieter van der Wielen praat met de schrijver en dichter. Verder o.a. een atelierbezoek bij modeontwerpster Danaë Kurvers, die kleding maakt voor mensen die tijdelijk of definitief van geslacht veranderen. En we lopen met schrijfster Mariëtte Haveman door het het zuidwest-Drentse landschap, het decor van haar nieuwe roman 'Het huis achter de wilgen'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Erik Jan Harmens: Hallo muur

vanaf 00:04:26

Erik Jan Harmens is dichter en romanschrijver naast een baan als 'chef corporate storytelling' bij een financiële onderneming. Hij publiceerde vier dichtbundels, waarmee hij verschillende poëzieprijzen won, en twee romans. In zijn nieuwe boek 'Hallo muur' praat een man tegen een muur over de jaren die achter hem liggen. Jaren waarin hij een burn-out kreeg, een echtscheiding doormaakte, een vader en een aantal beste vrienden zag overlijden én een geloofwaardig antwoord moest vinden op een alcoholverslaving. Pieter van der Wielen praat met Erik Jan Harmens over zijn autobiografische roman 'Hallo muur'.

Mode voor de transgender

vanaf 01:13:21

Danaë Kurvers maakt kleding voor mensen die tijdelijk of definitief van geslacht veranderen. Ze ontwerpt vooral corrigerende kleding en badmode. Ze doet dit ruim tien jaar en er kloppen steeds meer mannen en vrouwen bij haar aan. Verslaggever Nicole Terborg spreekt de modeontwerpster in haar atelier in Amsterdam.

Het Drentse landschap als bron

vanaf 01:40:25

In haar nieuwe roman 'Het huis achter de wilgen' roept Mariëtte Haveman het zuidwest-Drentse landschap van donker water, wilgen en riet zo krachtig op dat het lijkt alsof het niet zomaar een decor is voor haar verhaal, maar eigenlijk een personage dat bewoners en passanten gevangen houdt. Iedereen die het gebied wil bewonen, of er iets wil realiseren, zal rekening moeten houden met de bijna boosaardige aanwezigheid van natuur en geschiedenis. Mathijs Deen zoekt de schrijfster op, wandelt met haar langs het riet en onder de wilgen van het landgoed bij Zutphen waar ze ooit woonde, op zoek naar de bron waaruit dit boek ontstond.