Nooit Meer Slapen

met o.a. Vincent Mentzel, poëzie als contactsport, en Soap!

Nooit Meer Slapen

met o.a. Vincent Mentzel, poëzie als contactsport, en Soap!

Vincent Mentzel maakte voor de tentoonstellingsreeks 'De collectie belicht door...' een persoonlijke keuze uit de museumcollectie van het Nederlands Fotomuseum. Pieter van der Wielen praat met de fotograaf. Verder onderzoeken we de rol van soaps in ons dagelijkse leven en blikken we vooruit op de 14de editie van het NK Poetry Slam.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De collectie belicht door Vincent Mentzel

vanaf 00:02:46

Veertig jaar lang werkte Vincent Mentzel als staffotograaf voor NRC Handelsblad. Politici, beleidsmakers, kunstenaars en muzikanten kregen door zijn camera een heel ander gezicht. Een menselijk gezicht vooral, wat in de krantenjournalistiek vanaf het begin opviel. Voor de tentoonstellingsreeks 'De collectie belicht door...' heeft het Nederlands Fotomuseum hem als gastcurator gevraagd om een persoonlijke keuze te maken uit de museumcollectie. De selectie laat zien welke rol fotografie speelt in het leven van Mentzel. Het zijn beelden die refereren aan zijn carrière als fotojournalist, die herinneringen oproepen aan bevriende fotografen of die simpelweg op zijn netvlies gebrand staan. Pieter van der Wielen ontvangt Vincent Mentzel in de studio.

De invloed van soaps

vanaf 01:12:12

De soap blijft aantrekkingskracht uitoefenen op kunstenaars. In De Nieuwe Vide in Haarlem is nu 'Soap!' te zien, een groepstentoonstelling die de soap-serie als stijlfiguur neemt om alternatieve en parallelle realiteiten, maatschappelijke representatie en machtsstructuren te verkennen. Emmie Kollau spreekt met Nathalie Hartjes, de maker van de tentoonstelling, en met twee kunstenaars.

Poëzie als contactsport

vanaf 01:37:06

Slam Poetry is waarschijnlijk de dichtste benadering van een poëtische contactsport. Twee dichters, tegen elkaar op een podium, dichtend voor de gunst van jury en publiek. Deze week wordt in Utrecht het NK Poetry Slam georganiseerd. Verslaggever Maarten Westerveen sprak met twee dichters die zich opmaken voor de finale: Daan Zeijen en Marloes Robijn.